Ουκρανία: 18 οι νεκροί από το πλήγμα σε εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ – 36 αγνοούμενοι

Ουκρανία: 18 οι νεκροί από το πλήγμα σε εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ – 36 αγνοούμενοι

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, 25 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, ενώ 36 αγνοούνται

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 18 ανέρχεται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των ουκρανικών αρχών, ο αριθμός των νεκρών από το χθεσινό πλήγμα με ρωσικούς πυραύλους σε εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας.

Πυροσβέστες και στρατιώτες αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια του πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου που επλήγη σε μια επίθεση, την οποία καταδίκασαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Δύση.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο εμπορικό κέντρο όταν αυτό επλήγη από δύο ρωσικούς πυραύλους, όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Πολτάβα, Ντμίτρο Λουνίν, 25 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, ενώ 36 αγνοούνται.

Η πόλη Κρεμεντσούκ που βρίσκεται στο κέντρο της Ουκρανίας είχε περίπου 220.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο και μέχρι τώρα είχε γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς.

Μαρτυρίες

Η 43χρονη Λουντμίλα Μιχάιλιτς, η οποία νοσηλεύεται στο δημόσιο νοσοκομείο του Κρεμεντσούκ, δήλωσε ότι έκανε αγορές με τον σύζυγό της όταν από την έκρηξη τινάχτηκε στον αέρα. «Επεσα κάτω με το κεφάλι και θραύσματα με χτύπησαν στο σώμα. Το κτίριο κατέρρεε», πρόσθεσε.

«Ήταν μια κόλαση» ανέφερε από την πλευρά του ο 45χρονος σύζυγός της Μικόλα με ίχνη αίματος στον επίδεσμο στο κεφάλι του. Μετά την έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από το πυραυλικό πλήγμα, εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά.

«Το ρωσικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ είναι μια από τις πιο αναίσχυντες τρομοκρατικές ενέργειες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Μια ήσυχη πόλη, ένα συνηθισμένο εμπορικό κέντρο, μέσα στο οποίο υπήρχαν γυναίκες, παιδιά, απλοί άνθρωποι» δήλωσε χθες ο Ζελένσκι σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram. «Μόνο εντελώς παράφρονες τρομοκράτες θα μπορούσαν να χτυπήσουν μια τέτοια εγκατάσταση με πυραύλους και αυτοί δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στη Γη», συνέχισε ο Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για ένα «υπολογισμένο χτύπημα».

G7: Έγκλημα πολέμου

Στις βαυαρικές Άλπεις, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους το πλήγμα στο εμπορικό κέντρο, χαρακτηρίζοντάς του «έγκλημα πολέμου». «Οι επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον αθώων αμάχων αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι άλλοι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μετά την επίθεση, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί σήμερα Τρίτη κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει την επίθεση, αλλά ο Ρώσος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εκμεταλλεύεται το γεγονός για να κερδίσει τη συμπάθεια ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου. «Θα πρέπει να περιμένουμε τι θα πει το υπουργείο Άμυνάς μας, αλλά ήδη υπάρχουν υπερβολικά πολλές έντονες αποκλίσεις», έγραψε ο Πολιάνσκι στο Twitter.

Πηγές: REUTERS, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή