ΗΠΑ: Σε θέσεις μάχης για τις αμβλώσεις – Μπαράζ προσφυγών από δικαστές

ΗΠΑ: Σε θέσεις μάχης για τις αμβλώσεις – Μπαράζ προσφυγών από δικαστές

Προσφυγές σε δικαστήρια πολλών πολιτειών «παγώνουν» - έστω και προσωρινά - την επικείμενη απαγόρευση των αμβλώσεων.

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντεπίθεση προχωρούν δικαστές σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής, μετά την πρόσφατη ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο της ιστορικής απόφασης στην υπόθεση Roe v. Wade που νομιμοποιούσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται βέβαια ότι οι προσφυγές αυτές γίνονται σε δικαστήρια πολιτειών και όχι στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, ενώ έχουν προσωρινή ισχύ καθώς οι εισαγγελικές αρχές και οι κυβερνήτες μπορούν να επιβάλουν τους νόμους υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Χθες, Δευτέρα, δικαστής στη Λουιζιάνα ανέστειλε προσωρινά την ισχύ των νόμων που απαγορεύουν στις γυναίκες σε αυτήν την πολιτεία τις αμβλώσεις.

Στη Λουιζιάνα, μια κλινική αμβλώσεων και φοιτητές της ιατρικής προσέφυγαν κατά τριών νόμων με τους οποίους απαγορεύονται οι αμβλώσεις, επιχειρηματολογώντας ότι είναι υπερβολικά «αόριστοι» καθώς δεν διευκρινίζουν σαφώς τις εξαιρέσεις ή τις σχετικές ποινές.

Η δικαστής Ρόμπιν Τζιαρούσο ανέστειλε χθες την ισχύ των νόμων αυτών ως την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 8 Ιουλίου.

«Οι αμβλώσεις μπορούν να ξαναρχίσουν στην Λουιζιάνα», έγραψε αμέσως στο Twitter το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, που εκπροσωπούσε τους ενάγοντες.

«Κάθε μέρα κατά την οποία μια κλινική είναι ανοιχτή μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή κάποιου», προσθέτει η πρόεδρος του Κέντρου Νάνσι Νόρθαπ σε ανακοίνωσή της.

Η νίκη αυτή μπορεί να είναι μόνον βραχυπρόθεσμη, καθώς ο γενικός εισαγγελέας της Λουιζιάνας Τζεφ Λάντρι δεσμεύτηκε «να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι νόμοι που προστατεύουν τα αγέννητα παιδιά θα τεθούν σε ισχύ».

Και στη Γιούτα

Παρόμοιες μάχες δίνονται σε όλη τη χώρα. Στη Γιούτα, δικαστήριο ανέστειλε επίσης προσωρινά την απαγόρευση των αμβλώσεων, έπειτα από προσφυγή της ισχυρής ένωσης οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood.

Αυτό αποτελεί «μια νίκη, αλλά πρόκειται μόνον για το πρώτο στάδιο μιας αναμφίβολα μακράς και δύσκολης μάχης», σχολίασε η ένωση, η οποία στηρίζει την προσφυγή της στο επιχείρημα ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων παραβιάζει, σύμφωνα με την ίδια, το Σύνταγμα της πολιτείας.

Προσωρινά δικαστικά μπλόκα σε πολλές πολιτείες

Το ίδιο επιχείρημα προτάσσεται στη Φλόριντα, όπου την Παρασκευή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ νόμος που μειώνει στις 15 εβδομάδες το νόμιμο περιθώριο που δίνεται για μια εθελούσια διακοπή της κύησης.

Διαδικασίες έχουν κινηθεί επίσης στο Οχάιο, το Κεντάκι, το Άινταχο, το Τέξας ή ακόμη το Μισισίπι.

Η μάχη αυτή αναμένεται να καθυστερήσει τη διαδικασία, αλλά, όπως επισημαίνει το ινστιτούτο Guttmacher, οι μισές πολιτείες, κυρίως οι συντηρητικές και θρησκευόμενες του αμερικανικού νότου και του κεντρικού τμήματος της χώρας, αναμένεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις στο έδαφός τους.

Το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την Παρασκευή την εμβληματική απόφαση στην υπόθεση Roe v. Wade του 1973, η οποία εγγυάτο για σχεδόν 50 χρόνια το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης τους, επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις.

ΗΠΑ: Σε θέσεις μάχης για τις αμβλώσεις – Μπαράζ προσφυγών από δικαστές-1

Αρκετές πολιτείες έσπευσαν αμέσως να κηρύξουν παράνομες τις αμβλώσεις στο έδαφός τους, στηριζόμενες κυρίως σε νόμους που παρέμεναν εν υπνώσει μέχρι σήμερα. Άλλες προτίθενται να μειώσουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η άμβλωση μετά τη σύλληψη.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου έχει πυροδοτήσει φρενήρη δραστηριότητα και στις δύο πλευρές της μάχης της άμβλωσης, με τη συντηρητική πτέρυγα να δεσμεύεται ότι θα προωθήσει καθολική απαγόρευση της άμβλωσης σε κάθε πολιτεία και τις φεμινιστικές οργανώσεις να σκοπεύουν να οξύνουν την πολιτική πίεση στους Δημοκρατικούς και τον πρόεδρο Μπάιντεν για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η συντηρητική Επιτροπή Δικαιώματος στη Ζωή προσφέρει πρότυπο νομοσχέδιο για την απαγόρευση της άμβλωσης από τις πολιτείες, ενισχύοντας παράλληλα την εκστρατεία της για συνταγματική τροποποίηση με στόχο απαγόρευση εθνικής εμβέλειας.

Η επιτροπή και άλλες παραπλήσιες οργανώσεις, έχουν απειλήσει εισαγγελείς –οι οποίοι δεν σκοπεύουν να εφαρμόσουν την απαγόρευση– για να εκπονήσουν ακόμη και νομοθετικές προτάσεις απαγόρευσης μετακινήσεων γυναικών σε άλλες πολιτείες προκειμένου να υποβληθούν σε διακοπή κύησης ή να εξασφαλίσουν χάπια άμβλωσης.

Οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση μοιάζει να απολαμβάνουν σημαντικής αποδοχής. Σε σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, 60% των Αμερικανών διαφωνούν με την πρωτοβουλία, ενώ 58% δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν την επιβολή ομοσπονδιακής νομοθεσίας νομιμοποίησης των εκτρώσεων σε όλη τη χώρα. Οι αντίπαλοι της διακοπής κύησης, όμως, νιώθουν αυτή τη στιγμή ότι κατήγαγαν τη σημαντικότερη πολιτική νίκη τους σε μια αντιπαράθεση 50 ετών.

Η Κρίσταν Χόκινγκς, πρόεδρος οργάνωσης κατά της άμβλωσης, λέει ότι είναι αναγκαίο οι έγκυες γυναίκες να μην έχουν πρόσβαση σε χάπια άμβλωσης, ενώ προωθεί νομοσχέδιο –στα πρότυπα του Τέξας– που απαγορεύει τη διακοπή κύησης μετά την έκτη εβδομάδα και επιτρέπει σε πολίτες να καταθέτουν αγωγές εναντίον όσων προσφέρουν «υπηρεσίες άμβλωσης» σε γειτονικές πολιτείες. «Αποστολή μας είναι να καταστήσουμε κάθε πράξη άμβλωσης αδιανόητη και αδύνατη στη χώρα μας», λέει η κ. Χόκινς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή