Πρίγκιπας Κάρολος: Κατηγορείται πως άλλαξε στα κρυφά νόμους για να θωρακίσει την περιουσία του

Πρίγκιπας Κάρολος: Κατηγορείται πως άλλαξε στα κρυφά νόμους για να θωρακίσει την περιουσία του

Ο Guardian υποστηρίζει πως ο πρίγκιπας Κάρολος είχε ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ προκειμένου να μην περάσει νόμος που θα επέτρεπε την πώληση ακινήτων της βασιλικής οικογένειας στη νοτιοδυτική Αγγλία.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντοκουμέντα που φέρνει στο φως ο Guardian φανερώνουν πως η βρετανική κυβέρνηση είχε στο παρελθόν υποχωρήσει μπροστά στις απαιτήσεις του πρίγκιπα Καρόλου αλλάζοντας νομοσχέδια, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τη βασιλική οικογένεια.

Ο πρίγκιπας Κάρολος κατηγορείται – πιο συγκεκριμένα – πως, εκμεταλλευόμενος μια αμφιλεγόμενη διαδικασία συναίνεσης, υποχρέωσε υπουργούς της κυβέρνησης, την περίοδο που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Συντηρητικός Τζον Μέιτζορ (1990 – 1997), να αλλάξουν στα κρυφά τουλάχιστον έναν προτεινόμενο νόμο προς όφελος των δικών του ιδιωτικών συμφερόντων.

Η αποκάλυψη στην οποία αναφέρεται ο Guardian, επικαλούμενος ντοκουμέντα προερχόμενα από τα εθνικά αρχεία (National Archives), «παρέχει επιπλέον στοιχεία για το πώς η βασιλική οικογένεια χρησιμοποίησε τη μυστική διαδικασία που είναι γνωστή ως συναίνεση της Βασίλισσας (Queen’s consent) προκειμένου να τροποποιήσει τη νομοθεσία προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων της», όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο.

Στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας, η βασίλισσα και ο μεγαλύτερος υιός της λαμβάνουν εκ των προτέρων αντίγραφα των νομοσχεδίων προτού εκείνα γίνουν νόμοι, προκειμένου να εξετάσουν εάν αυτά επηρεάζουν τις εξουσίες τους ή τα ιδιωτικά περιουσιακά τους στοιχεία. Στο ίδιο πλαίσιο, οι υπουργοί πρέπει να λάβουν τη συγκατάθεση της βασίλισσας και του πρίγκιπα προτού η σχετική νομοθεσία περάσει στο κοινοβούλιο προς έγκριση.

Το παλάτι υποστηρίζει από την πλευρά του πως η εν λόγω διαδικασία είναι «τυπική» και πως η συναίνεση της βασιλικής οικογένειας δίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, κάθε φορά που ζητείται δηλαδή από την κυβέρνηση, χωρίς να αλλάζει η φύση και το περιεχόμενο των όποιων νομοσχεδίων.

Ο Guardian υποστηρίζει ωστόσο, επικαλούμενος τα αποτελέσματα έρευνας στην οποία προέβη, ότι η βασιλική οικογένεια έχει εκμεταλλευτεί την εν λόγω διαδικασία τις περασμένες δεκαετίες προκειμένου να επιβάλει αλλαγές σε νομοσχέδια που έγιναν νόμοι.

Ο Guardian εστιάζει συγκεκριμένα σε έναν νόμο του 1993 (leasehold bill) που έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων και, ειδικότερα, με το δικαίωμα που έχουν (ή δεν έχουν) οι ένοικοι να αγοράζουν τα σπίτια στα οποία εκείνοι μένουν από τους ιδιοκτήτες τους έπειτα από το πέρας ενός ορισμένου αριθμού ετών.   

Επικαλούμενος έγγραφα της περιόδου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 1992, ο Guardian υποστηρίζει πως ο πρίγκιπας Κάρολος άσκησε πιέσεις στην τότε κυβέρνηση προκειμένου να εξαιρεθούν από μια τέτοια ρύθμιση τα ακίνητα που εκείνος κατέχει σε ένα χωριό, το Newton St Loe, στην περιοχή του Σόμερσετ στη νοτιοδυτική Αγγλία. Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν αναγνωρίστηκε τελικώς στους ενοίκους το δικαίωμα να μπορούν να αγοράσουν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.  

Ως διάδοχος του θρόνου, ο Κάρολος λαμβάνει ένα ετήσιο εισόδημα ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων στερλινών το οποίο προέρχεται από την εκμετάλλευση (ενοίκια κ.ά.) των ακινήτων που εντάσσονται στο επονομαζόμενο Δουκάτο της Κορνουάλης.

Πρίγκιπας Κάρολος: Κατηγορείται πως άλλαξε στα κρυφά νόμους για να θωρακίσει την περιουσία του-1
Οι περιοχές με τα ακίνητα που ανήκουν στο Δουκάτο της Κορνουάλης σε Αγγλία και Ουαλία, από την εκμετάλλευση των οποίων έχει οικονομικά οφέλη ο πρίγκιπας Κάρολος

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Κάρολος έφτασε στο σημείο τον Οκτώβριο του 1992 να γράψει προσωπικά στον τότε πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ για το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας του να μην ανοίξει ο δρόμος για την αγορά κατοικιών ο «ιδιαίτερος χαρακτήρας» των οποίων θα έπρεπε να διατηρηθεί.

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή