Εισβολή στο Καπιτώλιο: Μάρτυρας περιγράφει πώς ο Τραμπ επιχείρησε να αρπάξει το τιμόνι από τη μυστική υπηρεσία

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Μάρτυρας περιγράφει πώς ο Τραμπ επιχείρησε να αρπάξει το τιμόνι από τη μυστική υπηρεσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήξερε ότι οι υποστηρικτές είχαν όπλα όταν τους παρότρυνε να εισβάλουν στο Καπιτώλιο για να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αποκάλυψε πρώην υπάλληλος του Λευκού Οίκου - Περιέγραψε ότι ο Τραμπ προσπάθησε να πιάσει το τιμόνι του οχήματος από τη μυστική υπηρεσία για να φτάσει ο ίδιος στο Καπιτώλιο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλύψεις που ρίχνουν φως στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν ένας όχλος οπαδών του Τραμπ εισέβαλε στο Καπιτώλιο, έκανε η Κάσιντι Χάτσινσον, βοηθός του τελευταίου επιτελάρχη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, Μαρκ Μίντοους.

Η Χάτσινσον περιέγραψε λεπτομερώς στην επιτροπή της Βουλής -που διερευνά την επίθεση- τι είδε εκείνη την ημέρα, μεταξύ άλλων το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε να συμμετάσχει ο ίδιος στην πορεία προς το Καπιτώλιο και προσπάθησε να αποσπάσει το τιμόνι της λιμουζίνας από πράκτορα της ασφάλειας του για να ενταχθεί στο βίαιο όχλο.

Η Κάσιντι Χάτσινσον αποκάλυψε ότι ανώτατα στελέχη της Δυτικής Πτέρυγας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του προέδρου, είχαν προειδοποιηθεί για τη συγκέντρωση κι ότι θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου.

Κατέθεσε ότι ο πρώην πρόεδρος γνώριζε ότι το πλήθος που συγκέντρωσε στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν οπλισμένο και θα μπορούσε να γίνει βίαιο, αλλά ήθελε να αρθούν τα μέτρα ασφαλείας επειδή ισχυρίστηκε ότι οι υποστηρικτές του δεν ήταν εκεί για να του επιτεθούν.

Όπως είπε, ήθελε να αφαιρεθούν οι ανιχνευτές μετάλλων πριν ο όχλος αρχίσει να εισβάλλει στο Καπιτώλιο.

Η κ. Χάτσινσον σημείωσε ότι ο κ. Τραμπ ζήτησε από τους υποστηρικτές του να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα παρόλο που ήταν οπλισμένοι.

Επισήμανε μάλιστα ότι βρισκόταν «κοντά σε μια συνομιλία όπου άκουσα τον πρόεδρο να λέει κάτι με την έννοια: “Ξέρεις. Δεν με νοιάζει που έχουν όπλα. Δεν είναι εδώ για να με πληγώσουν. Αφαιρέστε τα μέτρα. Αφήστε τους ανθρώπους μου να μπουν. Μπορούν να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο από εδώ. Άφησε τους ανθρώπους να μπουν”».

Πρόσθεσε ότι ο Πατ Σιπολόνε, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, είχε σοβαρές νομικές ανησυχίες σχετικά με την πορεία στο Καπιτώλιο. «Θα κατηγορηθούμε για κάθε έγκλημα που μπορεί να φανταστεί κανείς», αποκάλυψε ότι της είπε.

Η ίδια κατέθεσε ότι ο κ. Μίντοους ανησυχούσε ήδη από τις 2 Ιανουαρίου, ότι η συγκέντρωση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο. «Τα πράγματα μπορεί να γίνουν, πραγματικά, πολύ άσχημα στις 6 Ιανουαρίου», τόνιζε ο πρώην επιτελάρχης.

Είπε επίσης ότι ο Άντονι Ορνάτο, πρώην επικεφαλής επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, προειδοποίησε τον κ. Μίντοους στις 6 Ιανουαρίου ότι το πλήθος φαινόταν έτοιμο για βία, καθώς επίσης έφερε μαχαίρια, όπλα, σπρέι, πανοπλίες, δόρατα και κοντάρια. 

Τόνισε ότι ο κ. Μίντοους δεν σήκωσε τα μάτια από το τηλέφωνό του, αλλά ρώτησε τον κ. Ορνάτο εάν είχε ενημερώσει τον κ. Τραμπ, κάτι που αποκάλυψε ότι το είχε κάνει: «Σχεδόν είχε έλλειψη αντίδρασης», κατέθεσε η κ. Χάτσινσον για την αντίδραση του κ. Μίντοους στον όχλο που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο.

Η κ. Χάτσινσον εμφανίστηκε στην ακρόαση που προγραμματίστηκε αιφνιδίως μόλις μία ημέρα νωρίτερα, στην οποία η επιτροπή είπε ότι θα παρουσιάσει «προσφάτως αποκτηθέντα στοιχεία».

Η πρώτη αντίδραση Τραμπ

Ο Τραμπ μέσω του δικού του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social, έγραψε: «Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, η Κάσιντι Χάτσινσον».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή