Πιο σκληρή η γραμμή Σολτς και Μακρόν

Πιο σκληρή η γραμμή Σολτς και Μακρόν

Η Ρωσία δεν θα κερδίσει τον πόλεμο, διαβεβαιώνουν οι δύο ηγέτες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ολαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν διατηρούσαν γραμμές επικοινωνίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επιμένοντας στην ανάγκη γρήγορης κατάπαυσης του πυρός. Χθες όμως, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ομάδας G7 στο Ελμαου της Γερμανίας, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν συντονισμένοι σε μια πιο σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας.

«Συμφωνούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε το οικονομικό και το πολιτικό κόστος για τον ίδιο τον πρόεδρο και το καθεστώς του», δήλωσε στους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου ο οικοδεσπότης της συνόδου. Προειδοποίησε, δε, ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν πρόκειται να αρθούν παρά μόνο «αν ο Πούτιν αποδεχθεί ότι τα σχέδιά του για την Ουκρανία δεν πρόκειται να υλοποιηθούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να νικήσει και δεν πρέπει να νικήσει» στον πόλεμο που ξεκίνησε. «Ειλικρινά ελπίζω ότι το τέλος της σύγκρουσης θα μπορούσε να επιτευχθεί προς το τέλος του χρόνου, με τη βεβαιότητα και την επιθυμία ότι η Ρωσία δεν θα βγει νικήτρια», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούσε η διαρροή αποσπάσματος από την τηλεφωνική συνδιάλεξη Μακρόν – Πούτιν που έλαβε χώρα στις 20 Φεβρουαρίου, τέσσερις μέρες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Οπως μεταδίδουν αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης, παραπέμποντας σε ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σήμερα από το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2, προς το τέλος της συνδιάλεξης ο Μακρόν πρότεινε στον Πούτιν να συναντηθεί με τον Μπάιντεν για να εκτονωθεί η κρίση. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα δεν δίστασε να υποβαθμίσει προκλητικά τη συζήτηση με τον Γάλλο ομόλογό του λέγοντας: «Για να πω την αλήθεια, ήθελα να παίξω χόκεϊ επί πάγου. Εδώ είμαι όμως και σου μιλάω από το γήπεδο, προτού αρχίσω να παίζω. Θα πρέπει να μιλήσω με τους συμβούλους μου».

Η σύγκρουση θα τελειώσει μόνο μετά την πλήρη συνθηκο- λόγηση του Κιέβου, δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.

Νέες κυρώσεις

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου αναφέρεται σε νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας (εμπάργκο πώλησης χρυσού, όριο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου) και χαρακτηρίζει έγκλημα πολέμου την προχθεσινή ρωσική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της ουκρανικής πόλης Κρεμεντσούκ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι βομβαρδίστηκε παρακείμενη αποθήκη δυτικών όπλων και ότι από αυτόν τον βομβαρδισμό προκλήθηκε πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο, που εκείνη την ώρα ήταν κλειστό.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι η σύγκρουση θα τελειώσει μόνο εφόσον η ουκρανική κυβέρνηση «διατάξει τις εθνικιστικές ομάδες και τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα, και εφόσον εφαρμόσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί από τη Ρωσία». Εξάλλου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της άλλων 25 Αμερικανών, στους οποίους περιλαμβάνονται η σύζυγος και η κόρη του Τζο Μπάιντεν, σε αντίποινα για αντίστοιχες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Πηγή: RUSSIA, A.P.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή