Τέξας: Πολύνεκρη τραγωδία στο Σαν Αντόνιο με θύματα μετανάστες

Τέξας: Πολύνεκρη τραγωδία στο Σαν Αντόνιο με θύματα μετανάστες

Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων δεκαετιών με θύματα μετανάστες που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ εκτυλίχθηκε στο Σαν Αντόνιο του Τέξας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων δεκαετιών με θύματα μετανάστες που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ εκτυλίχθηκε στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Γύρω στις 6 τα χαράματα, εργάτης καθαριότητας άκουσε μια απελπισμένη φωνή που καλούσε σε βοήθεια από το ρυμουλκό ενός φορτηγού, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί σε αγροτικό δρόμο, γύρω στα 240 χλμ. μακριά από τα σύνορα με το Μεξικό. Οταν άνοιξε την πόρτα, αντίκρισε δεκάδες μετανάστες νεκρούς από θερμοπληξία.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή της περιοχής, Γουίλιαμ Μακμάνους, εντοπίσθηκαν 46 πτώματα, ενώ ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Ερμπραντ ανέβασε τον αριθμό τους σε 50. Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, 22 από τους νεκρούς ήταν Μεξικανοί, επτά προέρχονταν από τη Γουατεμάλα και δύο από την Ονδούρα, ενώ οι ταυτότητες των υπολοίπων δεν είχαν εξακριβωθεί. Δεκαέξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Τουλάχιστον 46 μετανάστες βρέθηκαν νεκροί από θερμοπληξία, στοιβαγμένοι σε ρυμουλκό φορτηγού.

Η μεταφορά μέσω φορτηγών, όπως το μοιραίο όχημα του Σαν Αντόνιο, είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αλλά και επικίνδυνες μεθόδους που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα διακίνησης. Τα εν λόγω φορτηγά σπανίως διαθέτουν κλιματιζόμενα ρυμουλκά, κάτι που εκθέτει τους μετανάστες σε σοβαρό κίνδυνο αφυδάτωσης ή και θανάτου, ειδικά το καλοκαίρι. Η θερμοκρασία στο Σαν Αντόνιο –την πρώτη σημαντική πόλη μετά τα σύνορα με το Μεξικό– έφθασε χθες στους 39,4 βαθμούς Κελσίου, ενώ αυξημένη ήταν και η υγρασία.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ, ο οποίος θα διεκδικήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο την επανεκλογή του, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Δημοκρατικό πρόεδρο της χώρας υποστηρίζοντας ότι «αυτοί οι νεκροί είναι ευθύνη του Μπάιντεν, αποτέλεσμα της θανάσιμης πολιτικής του για άνοιγμα των συνόρων». Από την 1η Οκτωβρίου 2021 έχουν αναφερθεί 577 θάνατοι στο νοτιοδυτικό σύνορο της χώρας, υπερδιπλάσιοι από όσους αναφέρθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Πηγή: REUTERS, A.P.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή