Σύνοδος ΝΑΤΟ: Καμία αναφορά σε ελληνοτουρκικά και Αιγαίο από Ερντογάν

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Καμία αναφορά σε ελληνοτουρκικά και Αιγαίο από Ερντογάν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία αναφορά δεν υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για λίγα λεπτά και επικεντρώθηκε στην ατζέντα της Συνόδου.

Μέχρι στιγμής όλοι οι ομιλητές αναφέρονται στην ρωσική εισβολή εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση τους στην Ουκρανία και την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει προγραμματισμένη συνάντηση το απόγευμα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ενώ νωρίτερα είχε τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν. 

Σε λίγη ώρα αναμένεται η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: Όχι άλλη αστάθεια

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή της για την χθεσινή συμφωνία σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας, πάντως, αιχμές κατά της Τουρκίας, χωρίς να την κατονομάσει. 

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας:

«Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Πώς αποτιμά η Αθήνα το «ναι» της Τουρκίας σε Σουηδία, Φινλανδία

Την ικανοποίηση της εξέφρασε εξάλλου η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν τα ακόλουθα σχετικά με την εν λόγω συμφωνία:

– Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

– Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

– Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή