Τίτλοι τέλους για τα πλωτά σπίτια του Νείλου

Τίτλοι τέλους για τα πλωτά σπίτια του Νείλου

Τα χρωματιστά πλωτά σπίτια του Νείλου υπήρξαν ανέκαθεν σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και τους τουρίστες, και αποτελούσαν πραγματικό σύμβολο της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομίας του Καΐρου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χρωματιστά πλωτά σπίτια του Νείλου υπήρξαν ανέκαθεν σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και τους τουρίστες, και αποτελούσαν πραγματικό σύμβολο της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομίας του Καΐρου. Πλέον, όμως, έφθασε το τέλος τους. Από την αρχή της εβδομάδας ξεκίνησε η κατεδάφιση ή η απομάκρυνση των 30 τελευταίων πλωτών σπιτιών που κοσμούν την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στο πλαίσιο αυτού που οι αιγυπτιακές αρχές ορίζουν ως «εξωραϊσμό» των παράκτιων περιοχών του Νείλου. Σε πολλά από αυτά κατοικούν φτωχοί Αιγύπτιοι, ενώ άλλα έχουν ανακαινισθεί με απίστευτη χλιδή και πολυτέλεια. Κάποια, επίσης, λειτουργούν ως εστιατόρια, γυμναστήρια και γραφεία. Ολα τους, όμως, είναι μονίμως δεμένα στις όχθες του ποταμού.

Σύμβολο ρομαντισμού

Γενική κατακραυγή προκαλεί η κατεδάφισή τους, στο πλαίσιο του «εξωραϊσμού» των παράκτιων περιοχών του ποταμού.

Η διάσημη Αιγύπτια λογοτέχνις Αντάφ Σουεΐφ, το πατρικό της οποίας θα γκρεμιστεί, επισημαίνει ότι «τα πλωτά σπίτια χαρίζουν στους ενοίκους τους έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής, δίπλα στη φύση. Το ποτάμι ρέει ένα μέτρο κάτω από τα παράθυρά τους. Ανέκαθεν αυτά τα σπίτια συνδέονταν με το ξεχωριστό. Ηταν σύμβολο ρομαντισμού για πολλές γενιές Αιγυπτίων και Αράβων». Από τη βεράντα της μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τα ρυμουλκά και τους πελώριους γερανούς να προσεγγίζουν τα πλωτά σπίτια στο κέντρο της πόλης.

Παρά τη γενική κατακραυγή, που εκφράζεται με χιλιάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, η κυβέρνηση υπεραμύνεται της απόφασής της τονίζοντας ότι τα πλωτά σπίτια κατασκευάσθηκαν πριν από δεκαετίες, χωρίς καμία πολεοδομική άδεια, και οι ιδιοκτήτες τους δεν κατάφεραν να τα νομιμοποιήσουν.

Η ιστορία των πλωτών σπιτιών του Νείλου έχει τις ρίζες της βαθιά στο παρελθόν της χώρας. Τα πρώτα κατασκευάστηκαν από τους φαραώ για τα μακρά ταξίδια τους στον ποταμό, ενώ τον καιρό των Οθωμανών οι πασάδες τα κατασκεύαζαν ως βοηθητικές κατοικίες για να φιλοξενούν τους καλεσμένους τους. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε αυτά στεγάσθηκαν οι βρετανικές δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή