Φρένο στα πάρτι βάζει η Airbnb

Η πλατφόρμα απαγορεύει οριστικά την ενοικίαση καταλύματος για «κάθε τελετή»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Καθολική απαγόρευση των πάρτι σε ενοικιαζόμενα καταλύματα που διαχειρίζεται ανακοίνωσε η εταιρεία Airbnb, μονιμοποιώντας την προσωρινή απαγόρευση που είχε επιβληθεί από την πλατφόρμα με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού.

Η εταιρεία απαγορεύει, έτσι, «κάθε τελετή ή ταραχώδες πάρτι», στα οποία περιλαμβάνονται οι ανοικτές προσκλήσεις. Αποκλείονται επίσης από την πλατφόρμα τα «σπίτια για πάρτι», τα οποία ενοικιάζονταν για ένα βράδυ με σκοπό τη φιλοξενία φίλων των ενοικιαστών. Τα σπίτια αυτά και οι θορυβώδεις συγκεντρώσεις σε ενοικιαζόμενα καταλύματα έχουν προκαλέσει μεγάλα νομικά –αλλά και οικονομικά– προβλήματα στην επιτυχημένη πλατφόρμα.

Το 2019, η Airbnb επέβαλε απαγόρευση στην ενοικίαση σπιτιών για ένα πάρτι, υποχρεώνοντας τους πελάτες τους να αποδεχθούν ιδιαίτερα περιοριστικό κατάλογο επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων. Οι απαγορεύσεις αυτές δεν προήλθαν από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά εξαιτίας περιστατικού δολοφονίας πέντε ανθρώπων το 2019 σε κατοικία που ενοικιάστηκε μέσω Airbnb. Το 2020, η εταιρεία επέλεξε να απαγορεύσει όλα τα πάρτι, αυτή τη φορά σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της COVID-19.

Το 2021, περισσότεροι από 6.600 πελάτες τιμωρήθηκαν με αναστολή συνδρομής για παραβίαση απαγορευτικών κανόνων.

Η εταιρεία ανέφερε ότι μετά την επιβολή των κανόνων αυτών, τον Αύγουστο του 2020, οι αναφορές για πραγματοποίηση ενοχλητικών πάρτι σε ιδιοκτησίες που πρακτορεύει υποχώρησαν κατά 44%. «Η προσωρινή απαγόρευση αποδείχθηκε αποτελεσματική. Σήμερα κωδικοποιούμε επίσημα την πολιτική μας αυτή», ανέφερε η Airbnb σε μήνυμα στο μπλογκ της.

Η ουσία της ενοικίασης ακινήτων μέσω πλατφόρμας, όμως, σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής δεν μπορεί να έχει διαρκή εποπτεία της ιδιοκτησίας του και δεν μπορεί να προλάβει παραβιάσεις των κανόνων. Η απουσία του ιδιοκτήτη και η «ανέπαφη» παραλαβή κλειδιών σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν να διοργανώσουν ανενόχλητοι πάρτι και να κρύψουν τα ίχνη τους, καθαρίζοντας επιμελώς τον χώρο μετά την ολοκλήρωση των κορυβαντισμών. Η Airbnb αναφέρει ότι όσοι πελάτες παραβιάσουν τους νέους αυτούς κανόνες θα τιμωρούνται με προσωρινή αναστολή της συνδρομής τους ή ακόμη και με οριστική απομάκρυνση από την πλατφόρμα. Το 2021, περισσότεροι από 6.600 πελάτες τιμωρήθηκαν με αναστολή συνδρομής από την Airbnb για παραβίαση της απαγόρευσης των πάρτι.

Την ορθότητα της νέας πολιτικής επιβεβαιώνει η Κέιτι Λιτλ, η οποία ενοικίασε το σπίτι της έξω από τη Νέα Ορλεάνη μέσω της Airbnb, για να διαπιστώσει την επόμενη ημέρα ότι το οίκημα είχε γίνει σκηνικό γιγάντιου πάρτι εφήβων. «Βρήκαμε φώτα πίστας ντίσκο, στύλο για αισθησιακό χορό, την τουαλέτα να έχει αποκολληθεί από τον τοίχο για να πεταχτεί στην αυλή, ναρκωτικά, ανηλίκους και ένα γονέα, ο οποίος είχε νοικιάσει το σπίτι για το πάρτι των παιδιών», εξηγεί η Λιτλ.

Πηγή: A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή