Έρευνα – Ανάλυση: Μετ’ εμποδίων οι ροές αερίου στην Ε.Ε.

Έρευνα – Ανάλυση: Μετ’ εμποδίων οι ροές αερίου στην Ε.Ε.

Νέα προβλήματα τροφοδοσίας της Ε.Ε. ενόψει του δύσκολου επερχόμενου χειμώνα. Η φωτιά που ξέσπασε στον σταθμό Φρίπορτ LNG των ΗΠΑ αναστέλλει μέχρι τέλους του 2022 σημαντικό μέρος της τροφοδοσίας της Ε.Ε

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα προβλήματα τροφοδοσίας της Ε.Ε. ενόψει του δύσκολου επερχόμενου χειμώνα. Η φωτιά που ξέσπασε στον σταθμό Φρίπορτ LNG των ΗΠΑ αναστέλλει μέχρι τέλους του 2022 σημαντικό μέρος της τροφοδοσίας της Ε.Ε. Αντίστοιχα, ο Nord Stream I, με μειωμένη κατά 40% την τροφοδοσία, συνεχίζει να αποτελεί βασικό τροφοδότη της Ε.Ε. Η Gazprom ήδη διέκοψε την τροφοδοσία σε 6 χώρες-πελάτες της που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Έρευνα – Ανάλυση: Μετ’ εμποδίων οι ροές αερίου στην Ε.Ε.-1

Λίγο πάνω από τη μέση οι αποθήκες

Η Ελλάδα (δυστυχώς) είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι η υπόγεια εγκατάσταση στη νότια Καβάλα έχει ενταχθεί από το 2013 στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα (PCIs). Ορατός ο κίνδυνος για σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού στα μέσα Ιουνίου οι αποθήκες της είναι γεμάτες μόλις κατά 52%, όταν το 2020 ήταν κατά 77%. Επίσης, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022 θα πρέπει να είναι γεμάτες κατά 90%!

Έρευνα – Ανάλυση: Μετ’ εμποδίων οι ροές αερίου στην Ε.Ε.-2

Αξιοποίηση γης με ψηφιακή γεωργία

Από το 2000 άρχισε να αποσυνδέεται η έκταση των χρήσεων γης για αγροτικές καλλιέργειες από την ποσότητα αγροτικής παραγωγής. Σήμερα, η παγκόσμια αγροτική παραγωγή αγγίζει τα 4 τρισ. δολ., σε μια έκταση ανάλογη με εκείνη πριν από 30 χρόνια (1990). Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει στην άνθηση της ευφυούς – ψηφιακής γεωργίας, με αποτέλεσμα να αξιοποιείται στον μέγιστο βαθμό όλο και λιγότερη καλλιεργήσιμη γη, με όλο και αποδοτικότερο τρόπο. Την κρίσιμη περίοδο 2020-2022 αυξήθηκαν κατά 24,4 εκατ. οι άνθρωποι που βιώνουν επισιτιστική κρίση, σε χώρες όπως Κονγκό, Αφγανιστάν, Νιγηρία, Υεμένη, Αιθιοπία. 

Έρευνα – Ανάλυση: Μετ’ εμποδίων οι ροές αερίου στην Ε.Ε.-3

Έρευνα – Ανάλυση: Μετ’ εμποδίων οι ροές αερίου στην Ε.Ε.-4

Τα πιο πλούσια σε πετρέλαιο κράτη

Τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα πετρελαίου διεθνώς για το 2020 φέρνουν στις πρώτες παγκόσμιες θέσεις τη Βενεζουέλα, με ποσοστό της τάξης του 18%, και ακολουθούν η Σαουδική Αραβία με ποσοστό 17%, ο Καναδάς με ποσοστό 10%, το Ιράν με ποσοστό 9% και το Ιράκ με ποσοστό 8%. Η Ρωσία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συναντώνται στις επόμενες θέσεις με ποσοστό της τάξης του 6% των παγκόσμιων αποθεμάτων η κάθε μία χώρα. 

Έρευνα – Ανάλυση: Μετ’ εμποδίων οι ροές αερίου στην Ε.Ε.-5

Οι ΑΠΕ, «πράσινοι» πρωταγωνιστές

Το 80% της πορείας απανθρακοποίησης έως το 2050 περιλαμβάνει την εγκατάσταση ΑΠΕ (25%), την επέκταση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας (25%), τον εξηλεκτρισμό πολλών τομέων της οικονομίας (20%) και το υδρογόνο (10%). Από τα 800 δισ. δολ. ετήσιων επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι ΑΠΕ και ο εξηλεκτρισμός μεταφορών. Η ψύξη/θέρμανση, παρά το ότι αποτελεί το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, απορροφά μικρό μέρος επενδύσεων, όπως και η αποθήκευση και η εξοικονόμηση ενέργειας. 

Έρευνα – Ανάλυση: Μετ’ εμποδίων οι ροές αερίου στην Ε.Ε.-6Μέγας καταναλωτής τα κλιματιστικά

Η χρήση κλιματιστικών αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο τον μεγαλύτερο συντελεστή αύξησης της ζήτησης ηλεκτρισμού έως το 2050. Εκτιμάται ότι συμμετέχει με ποσοστό της τάξης του 37% στην αύξηση, ως αποτέλεσμα και της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με στοιχεία του 2020, 1,9 δισεκατομμύρια κλιματιστικά σώματα βρίσκονταν σε παγκόσμια χρήση. Βάσει προβλέψεων, κατά το 2050 αναμένεται να εκτοξευθούν στα 5,6 δισεκατομμύρια κλιματιστικές εγκαταστάσεις. Από το σύνολο, τη μεγαλύτερη αύξηση εκτιμάται πως θα εμφανίζουν η Κίνα, η Ινδία και η Αφρική. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή