Ισραήλ – Γιαΐρ Λαπίντ: Ένας πολυπράγμων πρωθυπουργός

Ισραήλ – Γιαΐρ Λαπίντ: Ένας πολυπράγμων πρωθυπουργός

Καθώς ο εντολοδόχος υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά του, βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις από μέρους του τέως πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Καθώς ο εντολοδόχος υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά του, βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις από μέρους του τέως πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έχει εκφράσει φιλοδοξίες επανόδου στην ηγεσία της χώρας.

Μετά τη διάλυση της Κνέσετ, ο Λαπίντ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, σύμφωνα με το προεκλογικό σχέδιο που είχε εκπονήσει με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ. «Ακόμη και αν πάμε σε εκλογές σε μερικούς μήνες, οι προκλήσεις δεν τελειώνουν», είπε ο Λαπίντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Μπένετ.

Ο κεντρώος Λαπίντ εξαπέλυσε τα πρώτα πυρά της προεκλογικής εκστρατείας, υπογραμμίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που καλείται να διαχειρισθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως η μετεωρική άνοδος του κόστους διαβίωσης και οι απειλές στην ασφάλεια της χώρας από τον Λίβανο, τη Γάζα και το Ιράν. Ο Λαπίντ δεν έχασε την ευκαιρία να καταφερθεί έμμεσα κατά του Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη κατηγορούμενος για διαφθορά, λέγοντας ότι ο ίδιος και το κεντρώο κόμμα του, Γες Ατίντ, είναι έτοιμοι να σταθούν απέναντι στις δυνάμεις του ιδεολογικού αυταρχισμού.

Το κεντρώο κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Ισραήλ έχει αντιταχθεί σθεναρά στην αυξανόμενη επιρροή των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Ο Λαπίντ γεννήθηκε το 1963 στο Τελ Αβίβ. Η μητέρα του υπήρξε συγγραφέας, ενώ ο διασωθείς από το Ολοκαύτωμα πατέρας του ήταν δημοσιογράφος και παθιασμένος υποστηρικτής του κοσμικού χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του, ο Λαπίντ ήταν συντάκτης του περιοδικού του στρατού, ενώ δεν φοίτησε σε πανεπιστήμιο, προτιμώντας την αρθρογραφία, τη συγγραφή μυθιστορημάτων και κινηματογραφικών σεναρίων και τη σύνθεση μουσικών κομματιών. Ο Λαπίντ ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την πυγμαχία και έπαιξε σε ισραηλινές ταινίες χάρη στα γοητευτικά χαρακτηριστικά του, που τον βοήθησαν να εγκαινιάσει επιτυχημένη σταδιοδρομία στην τηλεόραση.

Από τη θέση του ως παρουσιαστή δελτίου ειδήσεων, ο σημερινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός αποδείχθηκε επίφοβος επικριτής της εκάστοτε εξουσίας. Η πολιτική σταδιοδρομία του ξεκίνησε με αφορμή τις διαδηλώσεις του 2011 για το κόστος ζωής. Το κεντρώο κόμμα του, η ονομασία του οποίου σημαίνει «Υπάρχει Μέλλον», έχει αντιταχθεί σθεναρά στην αυξανόμενη επιρροή των υπερορθόδοξων Εβραίων στην πολιτική ζωή.

Παρά τις ιδεολογικές διαφωνίες του με τη μερίδα αυτή της ισραηλινής κοινωνίας, ο Λαπίντ έχει αποδείξει την ικανότητά του για συμβιβασμούς. Το Γες Ατίντ είχε, άλλωστε, συμμαχήσει με τον πρώην αρχηγό του στρατού και σημερινό υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντς, στις πρώτες εκλογές του 2019, παρά τις βαθιές ιδεολογικές διαφωνίες τους, ενώ λίγους μήνες αργότερα ο Λαπίντ έπαιζε κρίσιμο ρόλο στη σύσταση της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού του Ισραήλ, στην οποία συμμετείχε αραβικό ισλαμικό κόμμα.

Πηγή: REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή