Στο Χονγκ Κονγκ για την επέτειο ο Κινέζος πρόεδρος

Στο Χονγκ Κονγκ για την επέτειο ο Κινέζος πρόεδρος

Ταξίδεψε για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2020

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Στην πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ έφθασε χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 25η επέτειο της επιστροφής της νησιωτικής περιοχής στην Κίνα. Στο πρώτο του ταξίδι μετά την έναρξη της πανδημίας, το 2020, ο πρόεδρος Σι θα παραστεί στις αυριανές τελετές, συμβολίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Πεκίνο στην εύπορη επαρχία του.

Η σημερινή ημέρα δίνει επίσης την αφορμή στις Αρχές του Χονγκ Κονγκ να πραγματοποιήσουν την ορκωμοσία του νέου διοικητή της πόλης, του σκληροπυρηνικού απόστρατου αστυνομικού Τζον Λι. Ο Σι, ο οποίος θα κλείσει φέτος μία δεκαετία στην εξουσία, εκμεταλλεύεται το ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ για να υπενθυμίσει στους κατοίκους ότι ο αμφιλεγόμενος νόμος εθνικής ασφάλειας θα παραμείνει ενεργός. Το νομοθέτημα, που δίνει το δικαίωμα στη Δικαιοσύνη του Χονγκ Κονγκ να μεταγάγει υπόπτους σε δικαστήρια της ηπειρωτικής Κίνας για να δικαστούν, έχει βοηθήσει στην πάταξη του αντιπολιτευτικού κινήματος και στη φίμωση του κάποτε πολυφωνικού Τύπου. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι το νομοθέτημα έδωσε τέλος στο χάος και επανέφερε τη σταθερότητα στην πόλη. Ο Σι προσήλθε στην πόλη περικυκλωμένος από αξιωματούχους με «πατριωτικά αισθήματα», τοπικούς μεγιστάνες του πλούτου και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που περιλάμβαναν εκτεταμένες διακοπές κυκλοφορίας και καθολική απαγόρευση πτήσεων drones. Η ακολουθία του Κινέζου προέδρου θα υιοθετήσει νέα πρωτόκολλα κατά της διασποράς της COVID-19, προκειμένου να προστατευθεί από κάθε πιθανότητα μόλυνσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου CNN.

Στο Χονγκ Κονγκ για την επέτειο ο Κινέζος πρόεδρος-1

Ο Σι Τζινπίνγκ προσήλθε στην πόλη περικυκλωμένος από αξιωματούχους και τοπικούς μεγιστάνες του πλούτου.

Η δέσμευση του Ντενγκ

Επικριτές του κινεζικού καθεστώτος επισημαίνουν ότι ο Ντενγκ Ξιαοπίνγκ είχε δεσμευθεί για σεβασμό της πολιτικής αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και του τρόπου ζωής των κατοίκων του. Οταν, το 1984, η Μάργκαρετ Θάτσερ επισκέφθηκε την Κίνα για την υπογραφή του συμφώνου παράδοσης της αποικίας, ο Ντενγκ είχε διαβεβαιώσει την πάντα καχύποπτη πρωθυπουργό ότι το Πεκίνο θα σεβόταν τις πολιτικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της νήσου για περίοδο τουλάχιστον 50 ετών. «Η επιλογή των 50 ετών δεν ήταν τυχαία. Δεν μιλούσαμε επιπόλαια ή παρορμητικά, αλλά γνωρίζοντας την κινεζική πραγματικότητα και την ανάγκη μας για ανάπτυξη», είχε πει στη Θάτσερ ο Κινέζος ηγέτης, που είχε συμμετάσχει στη Μεγάλη Πορεία στο πλευρό του Μάο. Φθάνοντας χθες στο Χονγκ Κονγκ, ο πρόεδρος Σι χαρακτήρισε καλή την πολιτική αρχή του Ντενγκ, «μία χώρα, δύο συστήματα». «Τα γεγονότα απέδειξαν ότι το σύστημά μας στο Χονγκ Κονγκ είναι απόλυτα βιώσιμο, έχοντας διασφαλίσει την ευημερία και τη σταθερότητα της νήσου και των συμπατριωτών μας σε αυτήν», επισήμανε ο Κινέζος πρόεδρος.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή