Τουρκία: Η κηδεία από την οποία έλειπαν οι γυναίκες και ο Ιμάμογλου

Τουρκία: Η κηδεία από την οποία έλειπαν οι γυναίκες και ο Ιμάμογλου

Πρώην και νυν υπουργοί, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, έδωσαν το «παρών» στην κηδεία του θρησκευτικού ηγέτη Μαχμούτ Ουσταοσμάνογλου, από την οποία όμως έλειπαν οι γυναίκες και ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Για ρήγματα μεταξύ κοσμικών και ισλαμιστών που βαθαίνουν στην Τουρκία, κάνουν λόγο αναλυτές.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μαχμούτ Ουσταοσμάνογλου, επί σειρά ετών επικεφαλής της ομάδας Ismailaga της σουνιτικής μουσουλμανικής αδελφότητας των Νακσιμπεντί (Nakşibendi), απεβίωσε στις 23 Ιουνίου, σε ηλικία 93 ετών.

Στην κηδεία του, που έλαβε χώρα μια ημέρα μετά (24 Ιουνίου) στην Κωνσταντινούπολη, έδωσαν το «παρών» ουκ ολίγοι νυν και πρώην υπουργοί: ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αλλά και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών – πρωθυπουργός και νυν ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Προόδου (Gelecek Partisi) Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η υψηλού κύρους κηδεία του ηγέτη ενός θρησκευτικού τάγματος με επιρροή, δείχνει πως οι θρησκευτικές ομάδες έχουν ανθίσει υπό την κυριαρχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), φέρνοντας στο φως τα ρήγματα που βαθαίνουν ολοένα περισσότερο  μεταξύ κοσμικών και ισλαμιστών στην Τουρκία», σχολιάζει από την πλευρά της η δημοσιογράφος Pinar Tremblay, με άρθρο της στον ιστοχώρο Al-Monitor, υπογραμμίζοντας πως η Ismailaga της μουσουλμανικής αδελφότητας των Νακσιμπεντί διατηρεί παλαιόθεν στενότατους δεσμούς με περιβάλλον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεδομένων των παραπάνω, δεν προκαλεί βέβαια εντύπωση το γεγονός πως ο ίδιος ο Ερντογάν «πρωταγωνίστησε» στην εν λόγω κηδεία την οποία παρακολούθησαν από κοντά συνολικά χιλιάδες Τούρκοι.  

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως από την εν λόγω κηδεία έλειπαν οι γυναίκες, και αυτό επειδή τους είχε ζητηθεί προηγουμένως από την ίδια τη μουσουλμανική αδελφότητα να μην παρευρεθούν.  

Ποιος άλλος έλειπε από την εν λόγω κηδεία, αν και εκείνη έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη παρουσία χιλιάδων Τούρκων; Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου… ο οποίος έχει όμως δείξει πως ενδιαφέρεται για τις ψήφους των συντηρητικών της Τουρκίας.  

Με πληροφορίες από Al-Monitor

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή