Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Αισιοδοξία από Γερμανία – Νέες «απειλές» από Τουρκία

Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Αισιοδοξία από Γερμανία – Νέες «απειλές» από Τουρκία

Την άποψη ότι η διαδικασία επικύρωσης της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πρόκειται να ολοκληρωθεί γρήγορα και απρόσκοπτα εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της. Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Ερντογάν προειδοποιεί για νέα εμπόδια.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι η διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πρόκειται να ολοκληρωθεί γρήγορα και απρόσκοπτα εξέφρασε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της.

«Όχι, δεν περιμένουμε καθυστερήσεις. Νομίζω ότι το έδειξε χθες εμφατικά η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Πόσο ενωμένη στέκεται η Συμμαχία και πόσο γρήγορα προχώρησε, αν σκεφτεί κανείς ότι οι αιτήσεις (σ.σ. της Φινλανδίας και της Σουηδίας) υπεβλήθησαν τον Μάιο και στο τέλος Ιουνίου είχαν ήδη γίνει δεκτές. Για αυτό ελπίζουμε σε μια γρήγορη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης από όλες τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε, επιπλέον, ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το πρωί τις αποφάσεις τις Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και ότι την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει η επικύρωση της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) και το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat).

Σημειώνεται πως για να ολοκληρωθεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εγκριθεί από τις Αρχές – κοινοβούλια και στις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Το Βερολίνο από την πλευρά του εκτιμά πως η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, έπειτα από την άρση του τουρκικού βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη Τρίτη στη Μαδρίτη.

Ωστόσο η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρει τις απειλές της για νέα εμπόδια στον δρόμο της Σουηδίας και της Φινλανδίας εάν αυτές οι δύο χώρες δεν ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Τουρκίας στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου που υπεγράφη την περασμένη Τρίτη στην ισπανική πρωτεύουσα.

Μιλώντας την Πέμπτη, από το βήμα συνέντευξης Τύπου, κατά την τελευταία ημέρα της νατοϊκής Συνόδου, ο Ερντογάν προειδοποίησε πως εάν Σουηδία και Φινλανδία δεν ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Τουρκίας, τότε το πρωτόκολλο της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο προς έγκριση/επικύρωση. 

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε μάλιστα την ίδια προειδοποίηση και κατά την πτήση της επιστροφής του από την Ισπανία πίσω στην Τουρκία, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Αυτές οι υπογραφές (σ.σ. της περασμένης Τρίτης) δεν σημαίνουν ότι το θέμα έχει τελειώσει… Χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου μας, αυτό (σ.σ. η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) δεν τίθεται σε ισχύ. Οπότε δεν χρειάζεται να βιαστούμε. Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο τους. Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ αυτήν την στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ηγέτης. 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή