Νέα Υόρκη – Κορωνοϊός: Κινητές μονάδες χορηγούν θεραπεία αμέσως μετά το θετικό τεστ

Νέα Υόρκη – Κορωνοϊός: Κινητές μονάδες χορηγούν θεραπεία αμέσως μετά το θετικό τεστ

Kινητές μονάδες testing στη Νέα Υόρκη προσφέρουν άμεσα και χωρίς κόστος το αντιικό φάρμακο Paxlovid σε όσους διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kινητές μονάδες testing στη Νέα Υόρκη προσφέρουν άμεσα και χωρίς κόστος το αντιικό φάρμακο Paxlovid σε όσους διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Το νέο πρόγραμμα «Test to Treat» αποτελεί κομμάτι του σχεδιασμού, σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προετοιμασία εν όψει μελλοντικών κυμάτων κρουσμάτων. Οι υγειονομικές αρχές θέλουν να βελτιώσουν την πρόσβαση των Νεοϋορκέζων -που μπορεί να μη γνωρίζουν για την εν λόγω θεραπεία ή να μη διαθέτουν ασφάλιση- σε αντιικά φάρμακα.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Ανταμς, διαγνώστηκε θετικός στον ιό τον Απρίλιο και τόνισε ότι η νόσησή του ήταν ήπια, εν μέρει επειδή έλαβε το Paxlovid. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η θεραπεία της Pfizer μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης για ασθενείς υψηλού κινδύνου, εάν τη λάβουν έγκαιρα. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του φαρμάκου για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ την Πέμπτη η Pfizer δήλωσε ότι έχει υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έγκριση της θεραπείας.

«Παρέχοντας φάρμακα που σώζουν ζωές σε Νεοϋορκέζους, μόλις λίγα λεπτά αφότου διαγνωστούν θετικοί, καταφέρνουμε για άλλη μία φορά να προσφέρουμε άμεσα φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη», δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε τη δράση «Test to Treat» τον Μάρτιο. Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα βασίζεται σε εκατοντάδες γιατρούς, οι οποίοι προχωρούν σε επιτόπου συνταγογράφηση αντιικών θεραπειών, σε συνεργασία με φαρμακεία και κοινοτικά κέντρα υγείας. Καμία άλλη πόλη πλην της Νέας Υόρκης δεν χρησιμοποιεί κινητές μονάδες testing για το πρόγραμμα. 

Ενίσχυση του προγράμματος

Ο αριθμός των κινητών μονάδων με δυνατότητα συνταγογράφησης αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 30 έως τα τέλη Ιουλίου, δήλωσαν αξιωματούχοι της πόλης, προσθέτοντας ότι μέσα στο καλοκαίρι η Πολιτεία θα προσφέρει αντιικά φάρμακα μέσω των κινητών μονάδων και όχι κάποιου τοπικού φαρμακείου. Σημειώνεται πως η παράδοση αντιικών θεραπειών κατ’ οίκον είναι δωρεάν στη Νέα Υόρκη.

Ο δρ Τεντ Λονγκ, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος, σημείωσε ότι η πρώτη ασθενής που έλαβε αντιικό φάρμακο ήταν μια γυναίκα που δεν είχε κινητό τηλέφωνο και εκτέθηκε πρόσφατα στον ιό. Διαγνώστηκε θετική και έλαβε αμέσως το Paxlovid. «Αυτή η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ισότητα», είπε.

Ο δρ Ασίς Τζα, συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της COVID-19, ανέφερε πως έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στη χρήση του Paxlovid σε όλη τη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες. Μόλις την περασμένη εμβδομάδα καταγράφηκαν 240.000 νέες συνταγές. Είπε, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν θετικοί και ζουν σε φτωχές περιοχές δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε αντιικές θεραπείες σε σχέση με ανθρώπους που ζουν σε πιο πλούσιες κοινότητες. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχουν αρκετές ποσότητες Paxlovid για να καλύψουν τις ανάγες των Νεοϋορκέζων που το χρειάζονται.

Πηγή: NYT

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή