Κολομβία: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ η αδελφή βαρόνου ναρκωτικών

Κολομβία: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ η αδελφή βαρόνου ναρκωτικών

Η Νίνι Γιοάνα Ούσουγα Δαυίδ, 39 ετών, κατηγορείται ότι διαδραμάτιζε ρόλο στη νομιμοποίηση εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών της Clan del Golfo

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αδελφή του διαβόητου βαρόνου ναρκωτικών Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, γνωστού επίσης ως Οτονιέλ, εξέδωσαν στις ΗΠΑ οι αρχές της Κολομβίας χθες Παρασκευή, καθώς φέρεται να ενεχόταν στη διακίνηση ναρκωτικών.

Η Νίνι Γιοάνα Ούσουγα Δαυίδ, 39 ετών, κατηγορείται ότι διαδραμάτιζε ρόλο στη νομιμοποίηση εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών της Clan del Golfo και ότι χειριζόταν τις διεθνείς σχέσεις με καρτέλ σε άλλες χώρες, ιδίως στο Μεξικό, συντονίζοντας τις μεταφορές.

Ο αδελφός της, ο ηγέτης της Κλαν, εκδόθηκε στις αρχές Μαΐου στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί κυρίως για τη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων κοκαΐνης. Δήλωσε αθώος στην πρώτη ακροαματική διαδικασία ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τις αρχές της Κολομβίας, ο Οτονιέλ, 50 ετών, ευθύνεται για τους θανάτους εκατοντάδων μελών των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Πέρα από τον Νίνι Γιοάνα Ούσουγα, εκδόθηκαν άλλοι έξι ύποπτοι για διακίνηση ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Αν και η έκδοση υπόπτων σε άλλες χώρες καταργήθηκε το 1991 στην Κολομβία, το Κογκρέσο επανέφερε την πρακτική σε ισχύ έξι χρόνια αργότερα. Οι αρχές τη θεωρούν ένα από τα βασικά εργαλεία στο οπλοστάσιό τους για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο Οτονιέλ, ο οποίος σύμφωνα με την Μπογοτά διακινούσε από 180 ως 200 τόνους κοκαΐνης τον χρόνο, συνελήφθη σε επιχείρηση ευρείας κλίμακας τον Οκτώβριο στην επαρχία Αντιόκια.

Η συμμορία του, που διαθέτει περίπου 1.200 μαχητές σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, κήρυξε «ένοπλη απεργία» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαδικασία έκδοσής του, παραλύοντας τομείς της χώρας.

Επίσης χθες, ο υπουργός Άμυνας Διέγο Μολάνο ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις και οι αστυνομίες 40 και πλέον χωρών συνεργάστηκαν για την κατάσχεση 169 τόνων κοκαΐνης και 41 τόνων μαριχουάνας τους εννέα μήνες που διήρκεσε η διεθνής επιχείρηση Ωρίων εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή