Ουκρανία: Χειρουργικό πλήγμα του Κιέβου κατά ρωσικής βάσης στη Μελιτόπολη

Ουκρανία: Χειρουργικό πλήγμα του Κιέβου κατά ρωσικής βάσης στη Μελιτόπολη

Ζημιές χωρίς τραυματίες σε αεροπορική δομή και σε γύρω κτίσματα στην κατεχόμενη πόλη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 30 οβίδες έριξαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά στρατιωτικού αεροδρομίου στην κατεχόμενη Μελιτόπολη, αλλά χωρίς να καταγραφούν νεκροί από την επίθεση στην πόλη που έχουν καταλάβει από τις πρώτες ημέρες της εισβολής τους οι Ρώσοι.

«Οβίδες έπεσαν στην περιοχή του αεροδρομίου. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί», δήλωσε ο Εβγκένι Μπαλίτσκι επικεφαλής του διορισμένου από τη Μόσχα συμβουλίου της Ζαπορίζια, ενώ πρόσθεσε ότι αρκετά σπίτια κοντά στο αεροδρόμιο υπέστησαν ζημιές.

Την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στη Μελιτόπολη επιβεβαίωσε και ο εξορισμένος Ουκρανός δήμαρχος της πόλης.

«Στις 3 τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και στις 5 σημειώθηκαν περισσότερα από 30 πλήγματα αποκλειστικά εναντίον στρατιωτικής βάσης», δήλωσε ο Ιβάν Φεντόροφ, που έχει καταφύγει σε περιοχή που ελέγχεται από το Κίεβο, σε βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η αεροπορική βάση «έχει τεθεί εκτός λειτουργίας», ενώ πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί που αντιστέκονται στους Ρώσους που έχουν καταλάβει τη Μελιτόπολη προκάλεσαν το  Σάββατο τον εκτροχιασμό ενός τεθωρακισμένου τρένου που μετέφερε πυρομαχικά.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι η Ουκρανία έπληξε την περιοχή Αβιαμιστέτσκο της Μελιτόπολης, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της πόλης, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι στόχοι επλήγησαν.

Οι Ρώσοι ελέγχουν το Λισιτσάνσκ

Την ίδια ώρα οι δυνάμεις της Ρωσίας σημείωσαν εδαφικά κέρδη στην πόλη Λισιτσάνσκ (ανατολικά), όπως αναγνώρισαν επίσημα ουκρανικές πηγές την Κυριακή.

«Στην περιφέρεια Ντονέτσκ, οι δυνάμεις κατοχής επικεντρώνονται ή εδραιώνουν τις θέσεις τους στις πόλεις Λισιτσάνσκ και Βερχνοκάμγιανκα», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Λουχάνσκ, ο Σέρχιι Γκαϊντάι, παραδέχθηκε επίσης μέσω Telegram πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλέον «έρεισμα στην περιοχή του Λισιτσάνσκ».

Δεν είναι σαφές εάν παραμένουν μονάδες του ουκρανικού στρατού στην πόλη.

Ήδη το Σάββατο, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν πως έχουν κυριεύσει τη Λισιτσάνσκ. Το Κίεβο το διέψευσε, λέγοντας ότι η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο των δικών του δυνάμεων.

Το Λισιτσάνσκ είναι η τελευταία πόλη στα χέρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρεια Λουχάνσκ, στη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία, την οποία η Μόσχα επιχειρεί να θέσει ολόκληρη υπό τον έλεγχό της.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή