Τιμ Γουέστγουντ: Το BBC αποκαλύπτει καταγγελίες κατά του DJ

Τιμ Γουέστγουντ: Το BBC αποκαλύπτει καταγγελίες κατά του DJ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το BBC αποκάλυψε ότι μια καταγγελία εναντίον του πρώην DJ του Radio 1, Τιμ Γουέστγουντ, είχε προηγουμένως παραπεμφθεί στην αστυνομία.

Η καταγγελία είναι μία από τις έξι που η εταιρεία λέει τώρα ότι είχε λάβει για φερόμενο εκφοβισμό ή σεξουαλική απρεπή συμπεριφορά από τον Τιμ Γουέστγουντ.  

Ο γενικός διευθυντής Τιμ Ντέιβι είπε τον περασμένο Απρίλιο, ότι «δεν βρέθηκαν στοιχεία για παράπονα» αφού το BBC News και ο Guardian είχαν αποκαλύψει αναφορές για επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά από τον DJ.

Ο ίδιος Τιμ Γουέστγουντ αρνείται τις κατηγορίες. 

Εκπρόσωπος του BBC δήλωσε: «Πρόκειται για μια υπόθεση που το BBC βρήκε στα αρχεία του. Διαπιστώνουμε τα γεγονότα γύρω από αυτήν. Δεν αφορούσε τη συμπεριφορά του στο BBC, τις εγκαταστάσεις του BBC ή συμπεριφορά προς ένα μέλος του προσωπικού του BBC, ούτε ήταν κατηγορία για σωματική επίθεση».

Το BBC αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν οι άλλες πέντε καταγγελίες είχαν ληφθεί πριν ή μετά τη δήλωση του κ. Ντέιβι τον Απρίλιο. Η εταιρεία είπε ότι δεν γνώριζε ποια περαιτέρω δράση είχε ληφθεί σχετικά με τις καταγγελίες εκείνη τη στιγμή.

Οι καταγγελίες αποκαλύφθηκαν αφού το BBC News αμφισβήτησε την απάντηση της εταιρείας σε αίτημα για την «Ελευθερία της Πληροφορίας» (FOI) που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Το αίτημα ήταν μέρος μιας κοινής έρευνας με τον Guardian, η οποία περιείχε τις μαρτυρίες επτά μαύρων γυναικών που ισχυρίστηκαν απροσδόκητα και ανεπιθύμητα σεξουαλικά αγγίγματα και σεξουαλική κακή συμπεριφορά μεταξύ 1992 και 2017.

Εμφανίστηκαν σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC Three, «Tim Westwood: Abuse of Power». Μερικοί εργάστηκαν στη μουσική βιομηχανία και φοβήθηκαν τις επιπτώσεις – με τον DJ να έχει εξέχοντα ρόλο σε μια βιομηχανία που επικρίνεται εδώ και καιρό για τη μεταχείριση των μαύρων γυναικών με πιο σκουρόχρωμο δέρμα.  

Οι ισχυρισμοί για τη συμπεριφορά του Γουέστγουντ απέναντι σε νεαρές μαύρες γυναίκες είχαν κυκλοφορήσει στα social media εδώ και αρκετό καιρό.

Ο Γουέστγουντ, 64 ετών, ήταν παρουσιαστής στο BBC Radio 1 και στο Radio 1Xtra μεταξύ 1994 και 2013, όπου φιλοξένησε την πρώτη εθνική εκπομπή hip-hop στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε μια απάντηση εκείνη την εποχή στο ντοκιμαντέρ, ένας εκπρόσωπος του DJ είπε ότι αρνήθηκε τις κατηγορίες στο σύνολό τους.

«Ο πελάτης μας επιβεβαιώνει ότι δεν έχει γίνει ποτέ καταγγελία εναντίον του, επίσημα ή ανεπίσημα, σχετικά με ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά της φύσης που περιγράφεται. Καμία καταγγελία δεν έχει γίνει ποτέ στην αστυνομία και κανείς δεν έχει θέσει ποτέ αυτά τα ζητήματα, ή οποιαδήποτε παρόμοια, μαζί του απευθείας ή με τους εκπροσώπους του. Δεν έχει γίνει καμία έρευνα σε σχέση με αυτόν οποιασδήποτε φύσης, είτε από την αστυνομία, είτε από τον εργοδότη του είτε από οποιαδήποτε άλλη αρχή», τόνισε.

Το BBC News έκανε αρκετές προσπάθειες να επικοινωνήσει μαζί του για σχόλια σχετικά με τις καταγγελίες, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Το BBC είπε ότι οι έξι καταγγελίες κάλυπταν τα χρόνια που εργαζόταν ο Γουέστγουντ για την εταιρεία και ορισμένες σχετίζονταν με συμπεριφορά εκτός του ραδιοτηλεοπτικού φορέα.   

Στην απάντησή της στην πρόκληση του BBC News, η εταιρεία είπε: «Γνωρίζουμε ότι μία από αυτές τις καταγγελίες παραπέμφθηκε στην αστυνομία και ο Γουέστγουντ είχε μιλήσει σε σχέση με μια άλλη καταγγελία. Δεν γνωρίζουμε ποια περαιτέρω δράση ελήφθη σε αυτό το στάδιο. Ως αποτέλεσμα αυτού, εξετάζουμε ποια μέτρα ελήφθησαν εκείνη τη στιγμή».

Μετά την κοινή έρευνα του BBC News και του Guardian τον Απρίλιο, ο κ. Ντέιβι είχε πει ότι «εξετάσαμε τα αρχεία μας και δεν είδαμε κανένα στοιχείο» για καταγγελίες εναντίον του DJ. 

«Εάν ειπωθεί κάτι τέτοιο ή προκύψει κάτι, το διερευνούμε πλήρως. Και ελπίζω να το κάναμε και εκείνη την εποχή», είπε ο κ. Ντέιβι, αναφερόμενος στο χρόνια που ο Γουέστγουντ εργαζόταν στο BBC. 

Το BBC είπε ότι ο κ. Ντέιβι είχε διατυπώσει τη θέση όπως την αντιλαμβανόταν εκείνη τη στιγμή.

Ο κ. Ντέιβι ήταν διευθυντής ήχου και μουσικής στην εταιρεία, επιβλέποντας τελικά το BBC Radio 1, μεταξύ 2008 και 2012.

«Το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη»

Μετά την υποβολή του αιτήματος FOI τον Νοέμβριο του 2021, η εταιρεία απάντησε αρχικά λέγοντας ότι δεν μπορούσε «ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να αρνηθεί εάν το BBC κατέχει τις ζητούμενες πληροφορίες». 

Όταν δημοσιεύτηκε η ιστορία, ανέφερε σε μια δήλωση ότι ήταν «συγκλονισμένη όταν άκουσε αυτούς τους ισχυρισμούς», αλλά δεν «διατήρησε πληροφορίες που είναι χρήσιμες για αυτήν την έρευνα». 

Στην τελευταία του δήλωση, το BBC ανέφερε: «Όπως έχουμε πει, εάν οι άνθρωποι έχουν πράγματα που θέλουν να αναφέρουν στο BBC, τότε θα πρέπει να το κάνουν. Οι άνθρωποι το έχουν κάνει τώρα και θα συνεχίσουμε να ερευνούμε. Είπαμε επίσης ότι θα εμβαθύνουμε σε αυτό που συνέβη στο παρελθόν. Το κάνουμε με μεγάλη προσοχή. Όλη αυτή η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη. Είπαμε ότι θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη και το κάνουμε».

Οι τελευταίες αποκαλύψεις από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα ήρθαν μετά την προσφυγή του BBC News στο Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών, το οποίο ρυθμίζει τα αιτήματα του Νόμου για την Ελευθερία της Πληροφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Το BBC είπε ότι είχε προσκομίσει εθελοντικά τις πληροφορίες σχετικά με τις έξι καταγγελίες εκτός του πεδίου εφαρμογής του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή