Καλοκαίρια: Κάθε χρόνο θερμότερα, μεγαλύτερα σε διάρκεια, πιο «ακραία»

Καλοκαίρια: Κάθε χρόνο θερμότερα, μεγαλύτερα σε διάρκεια, πιο «ακραία»

Το καλοκαίρι του 2022 μπορεί ακόμη να διανύει τις πρώτες του εβδομάδες ημερολογιακά, ωστόσο οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με ενοχλητικά υψηλές θερμοκρασίες, ακραία φαινόμενα ξηρασίας, φωτιές, πλημμύρες, θύελλες κ.ά.

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην πόλη Ρίνο, στην πολιτεία της Νεβάδα (δυτικές ΗΠΑ), έχουν αυξηθεί κατά περίπου 6 βαθμούς Κελσίου, κατά μέσο όρο, από το 1970 και έπειτα, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη περιοχή να ξεχωρίζει ως η ταχύτερα θερμαινόμενη («the fastest warming city») στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πιο θερμών μηνών του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της μη-κυβερνητικής ερευνητικής ομάδας Climate Central, που επικαλείται η Washington Post.

Για δύο συναπτά καλοκαίρια, πέρυσι και φέτος, το Ρίνο της Νεβάδα «πνίγεται» μέσα στα νέφη των καπνών που έρχονται από τις πυρκαγιές στη γειτονική Καλιφόρνια. 

Το καλοκαίρι του 2022 μπορεί να είναι ακόμη στην αρχή, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με ενοχλητικά υψηλές θερμοκρασίες, ακραία φαινόμενα ξηρασίας, φωτιές, πλημμύρες, θύελλες κ.ά. 

Σύμφωνα μάλιστα με όσα προβλέπουν οι αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, μέσα στους επόμενους μήνες οι Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν «ακόμη πιο ασυνήθιστα ζεστό καιρό, επέκταση της ξηρασίας, και δασικές πυρκαγιές και τυφώνες που θα ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο», όπως σημειώνει η Washington Post. 

Η μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν κατά 0,94 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από ό,τι την περίοδο μεταξύ 1971 και 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration). Ωστόσο, ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, κυρίως στα δυτικά, έχουν «πληγεί» ακόμη περισσότερο, με την αύξηση στη θερμοκρασία να αγγίζει εκεί τους 1,5 βαθμούς Κελσίου ή και να τους ξεπερνά.

Συχνότεροι και πιο έντονοι οι καύσωνες

Σε ολόκληρη τη χώρα οι καύσωνες είναι πια συχνότεροι, πιο έντονοι, και κάνουν την εμφάνισή τους νωρίτερα μέσα στον χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Climate Central, σε περισσότερες από τις μισές πόλεις όπου έγιναν σχετικές μετρήσεις, οι ημέρες με υψηλή θερμοκρασία ήρθαν κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, κατά μέσο όρο, από ό,τι πριν από 50 χρόνια. 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει θερμότερα καλοκαίρια, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, αλλά για την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά αστικά κέντρα των ΗΠΑ ευθύνεται παράλληλα και η συνεχιζόμενη αστική οικοδόμηση – ανάπτυξη. 

Οι τρεις πόλεις με τη μεγαλύτερη υπερθέρμανση («fastest-warming cities») στις Ηνωμένες Πολιτείες – το Ρίνο, το Λας Βέγκας και το Μπόιζ – συνεχίζουν να χτίζονται επεκτείνοντας τα εξωτερικά τους όρια. Καθώς όμως χτίζονται νέα σπίτια και στρώνεται περισσότερη άσφαλτος, αυτές οι πόλεις απορροφούν και διατηρούν περισσότερη θερμότητα, όπως σημειώνει η κλιματολόγος από τη Νεβάδα, Στέφανι ΜακΆφι.

Το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας ή αστικής θερμονησίδας (urban heat island) έρχεται, στο πλαίσιο του αστικού μικροκλίματος, να μετατρέψει αυτά τα μεγάλα αστικά κέντρα σε εστίες θερμότητας. Υλικά όπως η άσφαλτος και το μπετόν μετατρέπουν, σε συνδυασμό με τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα κτίρια και τα αυτοκίνητα σε «θερμοσυσσωρευτές».

Στα δυτικά και νοτιοδυτικά των ΗΠΑ, η εποχή των πυρκαγιών επιμηκύνεται, ενώ την ίδια ώρα συνθήκες εντεινόμενης ξηρασίας «αδειάζουν» τις δεξαμενές και τα αποθέματα σε νερό.

Προειδοποιήσεις για διακοπές ρεύματος

Στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ από την άλλη πλευρά, οι θερμότερες από το συνηθισμένο θερμοκρασίες εντείνουν τις πλημμύρες και καθιστούν πιο ισχυρές τις βροχοπτώσεις.

Παράλληλα, δε, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, «δοκιμάζονται» και τα δίκτυα ηλεκτρισμού της χώρας, με τις αρμόδιες Αρχές μάλιστα να προειδοποιούν για διακοπές ρεύματος αυτό το καλοκαίρι από τα μεσοδυτικά έως τα νοτιοδυτικά.

Δεδομένων των ολοένα πιο «εύφλεκτων» καιρικών συνθηκών, πολλές πόλεις στα δυτικά έχουν σταματήσει πλέον να διοργανώνουν σόου με πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της 4ης Ιουλίου, υπό τον φόβο εκδήλωσης πυρκαγιών. Για τον ίδιο λόγο, έχουν αυστηροποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές από αυτές τις περιοχές και οι περιοριστικοί κανονισμοί σχετικά με τα μπάρμπεκιου σε εξωτερικούς χώρους και με τις φωτιές στις κατασκηνώσεις. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκείνοι που πλήττονται περισσότερο όπως σημειώνεται, είναι οι περισσότεροι ευάλωτοι: οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά και εκείνοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα… 

Με πληροφορίες από Washington Post

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή