Ουκρανία: Ανασυγκρότηση των ουκρανικών δυνάμεων για υπεράσπιση του Ντονέτσκ

Ουκρανία: Ανασυγκρότηση των ουκρανικών δυνάμεων για υπεράσπιση του Ντονέτσκ

Το Κίεβο ελέγχει ακόμη μεγάλα τμήματα της περιφέρειας αυτής

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν την Τρίτη νέες αμυντικές γραμμές στο Ντόνετσκ, όπου εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλες πόλεις, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στα στρατεύματά του «να ξεκουραστούν απολύτως και να ανακτήσουν τη στρατιωτική τους ετοιμότητα», ενώ μονάδες σε άλλες περιοχές συνεχίζουν να μάχονται.

Από την αρχή της σύγκρουσης, η Ρωσία απαίτησε από την Ουκρανία να παραδώσει τόσο το Λουχάνσκ όσο και το Ντονέτσκ στους αυτονομιστές φιλορώσους, οι οποίοι έχουν ανακηρύξει ανεξάρτητα κράτη.

«Αυτή είναι η τελευταία νίκη για τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος», είπε ο Ολέξιι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. «Αυτές ήταν πόλεις μεσαίου μεγέθους. Και αυτό κράτησε από τις 4 Απριλίου έως τις 4 Ιουλίου — δηλαδή 90 ημέρες. Τόσες πολλές απώλειες…»

Ο κ. Αρέστοβιτς είπε ότι εκτός από τη μάχη για το Ντόνετσκ, η Ουκρανία ήλπιζε να εξαπολύσει αντεπιθέσεις στα νότια της χώρας.

«Η κατάληψη των πόλεων στα ανατολικά σήμαινε ότι το 60% των ρωσικών δυνάμεων είναι πλέον συγκεντρωμένο στα ανατολικά και είναι δύσκολο για αυτές να ανακατευθυνθούν προς τα νότια», είπε.

«Και δεν υπάρχουν άλλες δυνάμεις που μπορούν να εισαχθούν από τη Ρωσία. Πλήρωσαν ένα μεγάλο τίμημα για το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ.»

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπολόγισαν ότι η σκληρή νίκη είχε φέρει στις ρωσικές δυνάμεις μικρό στρατηγικό κέρδος και το αποτέλεσμα αυτού που ονομάστηκε «μάχη του Ντονμπάς» παρέμεινε σε ισορροπία.

«Νομίζω ότι είναι μια νίκη τακτικής για τη Ρωσία, αλλά με τεράστιο κόστος», δήλωσε ο Neil Melvin από το think tank RUSI στο Λονδίνο. Συνέκρινε τη μάχη με τις τεράστιες μάχες για πενιχρά εδαφικά κέρδη που χαρακτήρισαν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Χρειάστηκαν 60 ημέρες για να σημειωθεί πολύ αργή πρόοδος», είπε. «Νομίζω ότι οι Ρώσοι μπορεί να κηρύξουν κάποιου είδους νίκη, αλλά η βασική πολεμική μάχη δεν έχει ακόμη έρθει».

Ο Μέλβιν είπε ότι η αποφασιστική μάχη για την Ουκρανία είναι πιθανό να λάβει χώρα όχι στα ανατολικά, όπου η Ρωσία εξαπολύει την κύρια επίθεσή της, αλλά στο Νότο, όπου η Ουκρανία έχει ξεκινήσει μια αντεπίθεση για να ανακαταλάβει εδάφη.

«Εδώ βλέπουμε ότι οι Ουκρανοί σημειώνουν πρόοδο γύρω από την Χερσώνα. Από εκεί ξεκινούν αντεπιθέσεις και νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε την ώθηση να κινείται προς την Ουκρανία καθώς προσπαθεί στη συνέχεια να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση να απωθήσουν τους Ρώσους», είπε.

«Υπεράνθρωπη προσπάθεια»

Ο κ. Ζελένσκι είπε τη Δευτέρα ότι παρά την απόσυρση της Ουκρανίας την Κυριακή από το Λισιτσάνσκ, τα στρατεύματά της συνέχισαν να πολεμούν.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απαντούν, απωθούν και καταστρέφουν το επιθετικό δυναμικό των κατακτητών μέρα με τη μέρα», είπε ο κ. Ζελένσκι σε νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

«Πρέπει να τους σπάσουμε τις γραμμές. Είναι δύσκολο εγχείρημα. Απαιτεί χρόνο και υπεράνθρωπες προσπάθειες. Αλλά δεν έχουμε εναλλακτική», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή