Υπόθεση Καρουάνα Γκαλιζία: «Ήταν απλώς μια δουλειά», δηλώνει ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της

Υπόθεση Καρουάνα Γκαλιζία: «Ήταν απλώς μια δουλειά», δηλώνει ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι πυροδότησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που σκότωσε τη Μαλτέζα δημοσιογράφο, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, ομολόγησε το έγκλημα σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφο του Reuters και ανέφερε ότι σύντομα θα αποκαλύψει και άλλα ονόματα που εμπλέκονται σε σχέδια δολοφονίας της

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι πυροδότησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που σκότωσε τη Μαλτέζα δημοσιογράφο, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, ομολόγησε το έγκλημα σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφο του Reuters και ανέφερε ότι σύντομα θα αποκαλύψει και άλλα ονόματα που εμπλέκονται σε σχέδια δολοφονίας της.

Μιλώντας από τη φυλακή, ο Τζορτζ Ντετζιόρτζιο ανέφερε ότι αν γνώριζε περισσότερα για την Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, τότε θα ζητούσε περισσότερα χρήματα για να πραγματοποιήσει την επίθεση. «Αν ήξερα, θα ζητούσα 10 εκατομμύρια. Όχι 150.000 ευρώ», είπε, αναφερόμενος στο ποσό που δήλωσε ότι πληρώθηκε για τη δολοφονία της δημοσιογράφου.

«Για μένα ήταν απλώς μια δουλειά!», είπε σε δημοσιογράφο του Reuters και πρόσθεσε: «Φυσικά και λυπάμαι».

Η συνέντευξη με τον Ντετζιόρτζιο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έρευνας για ένα podcast με θέμα τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου και τίτλο «Ποιος σκότωσε την Ντάφνι;».

Ο Ντετζιόρτζιο ομολόγησε την ενοχή του μετά από συνεχείς προσπάθειες των δικηγόρων του από το 2021 προκειμένου να του εξασφαλίσουν χάρη, ως αντάλλαγμα για τη μαρτυρία του σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε στη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία και σε άλλα φερόμενα εγκλήματα που αφορούν εξέχουσες προσωπικότητες στη Μάλτα.

Στις 22 Ιουνίου, το Εφετείο απέρριψε τις εναπομείνασες προσφυγές που είχε καταθέσει ο Ντετζιόρτζιο για τις κατηγορίες σε βάρος του ιδίου και του αδελφού του, Άλφρεντ, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος για τη δολοφονία. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει η δίκη.

Η δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου είχε προκαλέσει σοκ σε όλη την Ευρώπη. Οι Αρχές της Μάλτας κατηγόρησαν τον Ντετζιόρτζιο και δύο άλλους άνδρες -τον ​​αδελφό του Άλφρεντ και τον συνεργάτη του Βινς Μούσκατ- για τη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία τον Οκτώβριο του 2017, ύστερα από εντολή μεγαλοεπιχειρηματία της Μάλτας.

Ο Ντετζιόρτζιο τόνισε στο Reuters ότι θα ομολογήσει την ενοχή του πριν από τη δίκη. «Θα μιλήσω με τον εισαγγελέα», είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι θα καταθέσει για να εμπλέξει και άλλους σε σχέδια για τη δολοφονία της δημοσιογράφου. Το κίνητρό του, όπως είπε, ήταν να επιδιώξει μειωμένη ποινή για τον ίδιο και τον Άλφρεντ, καθώς και να διασφαλίσει ότι «δεν θα την πληρώσουμε μόνο εμείς!».

Μέχρι τώρα, τα δύο αδέρφια Ντετζιόρτζιο αρνούνταν τη συμμετοχή τους στη δολοφονία. Ο Μουσκάτ ομολόγησε την ενοχή του για τις κατηγορίες για φόνο το 2020 και καταδικάστηκε σε μειωμένη ποινή φυλάκισης 15 ετών, ως αντάλλαγμα για την κατάθεσή του σχετικά με την υπόθεση και διάφορα άλλα εγκλήματα. 

Ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του νησιού, ο Γιόργκεν Φένεχ, κατηγορήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 ότι ανέθεσε στον Ντετζιόρτζιο και τους δύο συνεργούς του να πραγματοποιήσουν τη δολοφονική επίθεση. Ο Φένεχ αρνήθηκε τις κατηγορίες. Σε δήλωσή του, ο δικηγόρος του, Τζιανλούκα Καρουάνα Κουράν, είπε ότι ο Φένεχ σχεδίαζε να αποδείξει στο δικαστήριο ότι «σε καμία περίπτωση δεν καταζητείται, έψαξε ενεργά ή υποστήριξε» τη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία.

Ο Φένεχ αναγνωρίστηκε ως ο εγκέφαλος της επίθεσης από έναν φερόμενο μεσάζοντα, τον ταξιτζή Melvin Theuma, ο οποίος γλίτωσε τη δίωξή του για την υπόθεση με αντάλλαγμα να καταθέσει. Ο Theuma είπε ότι κανόνισε τη δολοφονία με τους αδερφούς Ντετζιόρτζιο για λογαριασμό του Φένεχ.

Στη συνέντευξη στο Reuters, ο Ντετζιόρτζιο είπε ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει για κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της Μάλτας που είχε σχεδιάσει δολοφονική επίθεση κατά της Καρουάνα Γκαλιζία δύο χρόνια νωρίτερα. Είπε, επίσης, ότι θα καταθέσει για την εμπλοκή δύο ανώτερων πρώην υπουργών σε ένοπλη ληστεία.

Αναφορικά με τη δολοφονική επίθεση κατά της δημοσιογράφου, ο Ντετζιόρτζιο δήλωσε πως δεν γνώριζε πολλά για την ίδια ή την οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ήταν απλοί άνθρωποι και όχι εγκληματίες. «Φυσικά! Δεν γνώριζα τη ζωή της», τόνισε.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή