BBC: Η ιστορία ενός Ουκρανού επιζώντα – Γλίτωσε παριστάνοντας τον νεκρό

BBC: Η ιστορία ενός Ουκρανού επιζώντα – Γλίτωσε παριστάνοντας τον νεκρό

Ο Ιβάν Σκίμπα, οδηγός ταξί και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ενεπλάκη σε μάχη που έλαβε χώρα σε προαστιακό δρόμο στις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιβάν Σκίμπα, οδηγός ταξί και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ενεπλάκη σε μάχη που έλαβε χώρα σε προαστιακό δρόμο στις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία

Απέφυγε μόλις και μετά βίας τον θάνατο όταν έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. Οι υπόλοιποι Ουκρανοί που ήταν μαζί του δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί.

Οι δικαστικές αρχές αντιμετωπίζουν όσα συνέβησαν στη μικρή πόλη της Μπούκα ως έγκλημα πολέμου.

Ο Ιβάν βρέθηκε ξαπλωμένος ανάμεσα στους νεκρούς, προσπαθώντας να κρυφτεί. Ένιωθε την ανάγκη να εκπνεύσει για να αντέξει την πίεση που αισθανόταν. Ήξερε όμως ότι αν το έκανε θα πέθαινε. 

Η θερμοκρασία ήταν μόλις λίγο πάνω από το μηδέν και το ζεστό του χνώτο θα φαινόταν στον παγωμένο αέρα με αποτέλεσμα να τον εντοπίσει ο εχθρός.

Οι Ρώσοι κοίταζαν ήδη τα σώματα των ανδρών που είχαν μόλις πυροβολήσει, για να δώσουν τη χαριστική βολή σε όσους έδειχναν ακόμα ζωντανοί.

Ο Ιβάν άκουσε έναν από τους Ρώσους να λέει: «Αυτός είναι ακόμα ζωντανός!»

Ο Ιβάν αναρωτήθηκε αν έλεγαν για εκείνον. Ίσως μιλούσαν για κάποιον από τους υπόλοιπους. Παρ’ όλα αυτά, περίμενε από στιγμή σε στιγμή να δεχθεί τη σφαίρα.

Ήδη αιμορραγούσε από ένα τραύμα στο πλευρό του. Ένας άλλος Ρώσος είπε: «Θα πεθάνει από μόνος του!».

Στη συνέχεια όμως ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Χτύπησε κάποιον άλλον.

Ο Ιβάν είχε να αντιμετωπίσει διάφορες παρορμήσεις εκείνη τη στιγμή. Ο πόνος από το τραύμα του είναι ανυπόφορος αλλά δεν μπορούσε να φωνάξει.

Οι στιγμές αυτές έμελλαν να στοιχειώσουν αργότερα τα όνειρά του. Όμως εκείνη τη στιγμή, παρέμενε ακίνητος ανάμεσα στους δολοφονημένους συμμαχητές του.

Ο Ιβάν Σκίμπα και η οικογένειά του ζουν πλέον σε ένα μικρό χωριό στην Πολωνία. Ο ίδιος έπιασε δουλειά και τα παιδιά του ζουν πλέον χωρίς φόβο.

Ο καιρός είναι πλέον αρκετά καλός ώστε η οικογένεια να κάνει βόλτες τα απογεύματα σε ένα τοπικό πάρκο, όπου ο Ιβάν ψαρεύει στη λίμνη. 

Οι μελανιές στο πρόσωπο και το σώμα του έχουν γιατρευτεί. Τις νύχτες όμως, όταν όλοι κοιμούνται, τα τραύματα στη μνήμη του είναι ανοιχτά. 

Αυτή είναι η ιστορία του Ιβάν Σκίμπα, του άνδρα που γύρισε από τους νεκρούς.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή