Ασφαλέστεροι με ισχυρότερο ΝΑΤΟ

Ασφαλέστεροι με ισχυρότερο ΝΑΤΟ

Στα μέλη η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υπεγράφη χθες επισήμως το πρωτόκολλο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την άρση του αδιεξόδου με το τουρκικό βέτο την προηγούμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης. Η υπογραφή έγινε από τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο επισήμως προσκεκλημένων χωρών, του Φινλανδού Πέκα Χάβιστο και της Σουηδής Αν Λίντε.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για «ιστορική στιγμή». Το ΝΑΤΟ θα είναι πιο ισχυρό και οι πολίτες των μελών του θα είναι πιο ασφαλείς με 32 μέλη, πρόσθεσε, «καθώς αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας των τελευταίων δεκαετιών». Η Φινλανδία και η Σουηδία θα συμμετέχουν πλέον στις συζητήσεις του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο γ.γ. της Συμμαχίας.

«Βασίζομαι σε όλους τους συμμάχους να διασφαλίσουν την ταχεία κύρωση της ένταξης», υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Χάβιστο και την κ. Λίντε. Η ασφάλεια των δύο χωρών «είναι σημαντική για τη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος κατά τη διάρκεια της περιόδου κύρωσης», είπε. Πολλά μέλη της Συμμαχίας «έχουν ήδη δεσμευτεί με σαφή τρόπο» σχετικά με αυτό, ανέφερε, ενώ το ίδιο το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή.

Ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε για «ιστορική στιγμή» και πρόσθεσε πως «αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας των τελευταίων δεκαετιών».

Σχετικά με τις δεσμεύσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας προς την Τουρκία για το ζήτημα της τρομοκρατίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε το γεγονός ότι οι δύο χώρες «συμφώνησαν να συζητήσουν τα αιτήματα της Τουρκίας για εκκρεμείς απελάσεις ή εκδόσεις υπόπτων τρομοκρατών ενδελεχώς». Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι η σύμμαχος που έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά τόνισε ότι αυτό που η Φινλανδία και η Σουηδία θα κάνουν στην πράξη «θα βασίζεται στη δική τους νομοθεσία και στο κράτος δικαίου».

Εκδοση καταζητουμένων

Σε ερώτηση σχετικά με τις εκδόσεις καταζητουμένων στην Τουρκία και το αν υπάρχει λίστα με συγκεκριμένα αιτήματα, η κ. Λίντε απάντησε ότι «θα συμμορφωθούμε πλήρως με το μνημόνιο» που υπεγράφη μεταξύ των τριών χωρών στη Μαδρίτη, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει «καμία λίστα», ούτε υπήρξε κάποια αναφορά σε κάποια λίστα στις διαπραγματεύσεις. Η διαδικασία θα γίνει όπως προβλέπεται από τη σουηδική νομοθεσία, είπε η Σουηδή ΥΠΕΞ, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Δεν υπάρχουν μυστικά έγγραφα ή μυστικές συμφωνίες» πέραν του μνημονίου, επιβεβαίωσε και ο Πέκα Χάβιστο. Ο κ. Χάβιστο τόνισε ότι η χώρα του δεν είναι «ασφαλές καταφύγιο» για τρομοκράτες. Δήλωσε έτοιμος για στενότερη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με την Αγκυρα σχετικά με την τρομοκρατία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «θα ακολουθούμε τις κανονικές νόμιμες διαδικασίες σε αυτά τα θέματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή