Κατηγορούνται για κατασκοπεία ξένοι διπλωμάτες στο Ιράν

Κατηγορούνται για κατασκοπεία ξένοι διπλωμάτες στο Ιράν

Διαψεύδει η Βρετανία ότι το νούμερο 2 της βρετανικής πρεσβείας είναι στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για κατασκοπεία συνελήφθησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν ξένοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Βρετανίας στην Τεχεράνη. Την είδηση μετέδωσε αργά χθες η κρατική ιρανική τηλεόραση, προβάλλοντας και βίντεο με το οποίο υποτίθεται πως αποδεικνύονται οι κατηγορίες κατά των συλληφθέντων.

Ο Τζάιλς Ουίτακερ, νούμερο 2 της βρετανικής διπλωματικής αποστολής, κατηγορείται από τους Ιρανούς ότι «μαζί με άλλους κατασκόπους συνέλεγαν δείγματα εδάφους από την κεντρική έρημο του Ιράν, όπου οι Φρουροί της Επανάστασης πραγματοποιούσαν ασκήσεις αεράμυνας. Πρόκειται για περιοχή όπου απαγορεύεται η πρόσβαση χωρίς άδεια». Σε βίντεο που προβλήθηκε, πράγματι ο Ουίτακερ απαθανατίζεται μαζί με μέλη της οικογένειάς του, στο κεντρικό Ιράν, να συλλέγει δείγματα εδάφους. Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, ο Βρετανός διπλωμάτης απομακρύνθηκε από την περιοχή αφού «ζήτησε συγγνώμη για τις ενέργειές του». Ωστόσο, το Φόρεϊν Οφις ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες περί σύλληψης του διπλωμάτη είναι απολύτως ψευδείς. Μεταξύ των ξένων που κρατούνται βρίσκεται και ο σύζυγος της μορφωτικής ακολούθου της Αυστρίας, καθώς και ένας άλλος άνδρας, ο οποίος φέρεται να είναι καθηγητής πολωνικού πανεπιστημίου και επισκεπτόταν το Ιράν ως τουρίστας. Και αυτός συνελήφθη ενώ συνέλεγε δείγματα εδάφους σε μια άλλη περιοχή.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ παρέμενε άγνωστο κατά πόσον οι ξένοι που συνελήφθησαν έχουν αφεθεί ελεύθεροι ή πού κρατούνται.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένως καταγγείλει το Ιράν ότι αποπειράται με τις συλλήψεις ξένων υπηκόων, που πάντα κατηγορούνται για κατασκοπεία, να κερδίσει διάφορες παροχές από τα άλλα κράτη, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή