Κομισιόν για παραίτηση Τζόνσον: Οι διαπραγματεύσεις για τη Β. Ιρλανδία δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο Λονδίνο

Κομισιόν για παραίτηση Τζόνσον: Οι διαπραγματεύσεις για τη Β. Ιρλανδία δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο Λονδίνο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε σήμερα να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, σημειώνοντας ότι η στάση της αναφορικά με το το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το Brexit δεν θα επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε σήμερα να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος στη Μεγάλη Βρετανία, σημειώνοντας ότι η στάση της αναφορικά με το αδιέξοδο για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit δεν θα επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία.

«Αναφορικά με τα γεγονότα στο Ηνωμένο Βασίλειο […] δεν έχουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Άλλος εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το Brexit που συνήφθη ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ.

«Από την πλευρά μας, οι πολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τη θέση μας για το πρωτόκολλο ή τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με τους Βρετανούς ομολόγους μας για τη Βόρεια Ιρλανδία», σημείωσε.

«Η θέση μας είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις όσον αφορά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου», συνέχισε.

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει προτείνει νομοθεσία που θα επιτρέπει στη Βρετανία να καταργήσει κάποιους από τους κανόνες που διέπουν το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit,  νομοθεσία που έλαβε μια πρώτη έγκριση από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΕ δηλώνει ότι το νομοσχέδιο αυτό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο επεδίωξαν να αποτρέψουν την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την χώρα μέλος της ΕΕ Ιρλανδία, διατηρώντας την βρετανική επαρχία εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τα αγαθά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή