Σίνζο Άμπε: Βρέθηκαν εκρηκτικά και όπλα στο σπίτι του άνδρα που τον δολοφόνησε

Σίνζο Άμπε: Βρέθηκαν εκρηκτικά και όπλα στο σπίτι του άνδρα που τον δολοφόνησε

Ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν πως βρέθηκαν εκρηκτικά και αρκετά αυτοσχέδια όπλα στο σπίτι του άνδρα που πυροβόλησε σήμερα και σκότωσε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 67 ετών, στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί αιμόφυρτος έπειτα από τα πυρά που δέχθηκε κάτα τη διάρκεια ομιλίας του.

Ο Άμπε δέχθηκε δύο πυροβολισμούς ενώ εκφωνούσε ομιλία στην πόλη Νάρα, στο νότια Ιαπωνία, σχετικά κοντά στην Οσάκα, το πρωί της Παρασκευής.

Ο 41χρονος ένοπλος που τον πυροβόλησε συνελήφθη άμεσα, στο σημείο της επίθεσης, και όπως λέγεται πρόκειται για πρώην μέλος του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού.  

Σίνζο Άμπε: Βρέθηκαν εκρηκτικά και όπλα στο σπίτι του άνδρα που τον δολοφόνησε-1
Ο Σίνζο Άμπε λίγο πριν δεχθεί τα πυρά του ενόπλου The Asahi Shimbun/via REUTERS

Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποίησε στο σπίτι του δράστη της επίθεσης, η ιαπωνική αστυνομία βρήκε εκρηκτικά, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλείται το BBC. Στο σπίτι του δράστη λέγεται, επίσης, πως βρέθηκαν και αρκετά αυτοσχέδια όπλα, όπως εκείνο που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της επίθεσης. 

Ο δράστης, το όνομα του οποίου είναι Τετσούγια Γιαμαγκάμι (Tetsuya Yamagami), λέγεται πως έχει παραδεχθεί πως ήταν εκείνος που πυροβόλησε τον πρώην πρωθυπουργό με αυτοσχέδιο όπλο. 

Ο δράστης ήταν το τελευταίο διάστημα άνεργος και φέρεται να πίστευε, όπως σημειώθηκε κατά την τελευταία ενημέρωση από τις ιαπωνικές αστυνομικές Αρχές, πως ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανήκε σε κάποια «οργάνωση» και πως για αυτό θα έπρεπε να εξοντωθεί. 

Ο 41χρονος ταξίδεψε στην πόλη Νάρα, όπου θα εκφωνούσε σήμερα ομιλία ο Άμπε, με τραίνο. Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, πότε ακριβώς έφτασε εκεί.  

Αντιδράσεις από Μπάιντεν, Ομπάμα, Μπολσονάρο

«Συγκλονισμένοι» από την επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα, με αποτέλεσμα τον θάνατο του μακροβιότερου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, δηλώνουν πλέον, ο ένας μετά τον άλλο, ηγέτες από ολόκληρη την υφήλιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, και ο πρόεδρος της Βραζιλίας (όπου ζει η πληθυσμιακά μεγαλύτερη κοινότητα Ιαπώνων εκτός των συνόρων της Ιαπωνίας) Ζαΐρ Μπολσονάρο έσπευσαν, όλοι, με ανακοινώσεις τους, να αποχαιρετίσουν τον Άμπε εκφράζοντας παράλληλα τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση.

Η ηγεσία της Ταϊβάν δήλωσε πως, με τον θάνατο του Άμπε σήμερα, «έχασε έναν στενό φίλο», ενώ «σοκαρισμένο» δήλωσε από την πλευρά του και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.    

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή