Γιατί η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς Facebook και Instagram

Γιατί η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς Facebook και Instagram

Η απόφαση της Ιρλανδίας για «μπλόκο» στην αποστολή δεδομένων των χρηστών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ και η προειδοποίηση της Meta για «λουκέτο» στα δημοφιλή social media

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς Facebook και Instagram κινδυνεύουν να μείνουν αυτό το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι, καθώς η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων ενημέρωσε πως θα μπλοκάρει την αποστολή δεδομένων χρηστών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με άρθρο του «Politico», η ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας ενημέρωσε την Πέμπτη τους ομολόγους της στην Eυρωπαϊκή Ένωση ότι θα εμποδίσει τη Meta να στέλνει δεδομένα χρηστών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Το σχέδιο απόφασης της ιρλανδικής ρυθμιστικής αρχής καταστρατηγεί το τελευταίο νομικό καταφύγιο της Meta να μεταφέρει δεδομένα στις ΗΠΑ, μετά από πoλυετή δικαστική διαμάχη μεταξύ του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα και των Ευρωπαίων ακτιβιστών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε το 2020 ένα σύμφωνο Ε.Ε.- ΗΠΑ, για τη ροή δεδομένων, με την ονομασία «Privacy Shield», λόγω ανησυχίας για τις αμερικανικές πρακτικές παρακολούθησης. Με την απόφασή του, δυσκόλεψε, επίσης, τη χρήση ενός άλλου νομικού εργαλείου που χρησιμοποιούν η Meta και πολλές άλλες αμερικανικές εταιρείες για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ, που ονομάζεται «τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες» (SCC). Η απόφαση της Ιρλανδίας σημαίνει ότι και το Facebook είναι αναγκασμένο να σταματήσει να βασίζεται στις SCCs.

Η Meta έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα έκλεινε πολλές από τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων το Facebook και το Instagram.

«Εάν δεν εγκριθεί ένα νέο πλαίσιο διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε SCC ή να βασιζόμαστε σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram, στην Ευρώπη», είχε αναφέρει η Meta στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 2022. 

Η ιρλανδική εντολή για αποκλεισμό, εάν επιβεβαιωθεί από την ομάδα των ευρωπαϊκών εθνικών ρυθμιστικών αρχών προστασίας δεδομένων, είναι πιθανό να προκαλέσει σοκ και στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα, η οποία διερωτάται πώς θα συνεχίσει να στέλνει δεδομένα από την Ευρώπη στις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ε.Ε. το 2020.

Ε.Ε. και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο κείμενο μεταφοράς δεδομένων, που θα επιτρέπει σε εταιρείες όπως η Meta να συνεχίσουν να στέλνουν δεδομένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανεξάρτητα από την ιρλανδική απόφαση. Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν τον Μάρτιο σε μια προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, αλλά οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας έχουν κολλήσει και θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί τελική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

Εκπρόσωπος της ιρλανδικής DPC επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο απόφασης είχε σταλεί και σε άλλες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προστασίας δεδομένων, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα εντός του μήνα να εκφράσουν τη γνώμη τους

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία Ε.Ε.- ΗΠΑ για ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη συνεχή διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων και αναμένουμε ότι το πλαίσιο αυτό θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις οικονομίες συνδεδεμένες», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta.

Με πληροφορίες από Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή