Κίνα: Ασυνήθιστα ογκώδης διαδήλωση καταθετών με βίαιη καταστολή

Κίνα: Ασυνήθιστα ογκώδης διαδήλωση καταθετών με βίαιη καταστολή

Η διαμαρτυρία ήταν από τις μεγαλύτερες που έχει δει η χώρα από την πανδημία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κινεζικές αρχές διέλυσαν βίαια την Κυριακή ειρηνική διαμαρτυρία εκατοντάδων καταθετών, οι οποίοι μάταια προσπάθησαν να ζητήσουν τις αποταμιεύσεις τους πίσω από τις τράπεζες που έχουν αντιμετωπίσει μια βαθύτερη κρίση μετρητών, με ασυνήθιστες εικόνες για την αστιακή χώρα με το αυταρχικό καθεστώς.

Από τον Απρίλιο, τέσσερις αγροτικές τράπεζες στην κεντρική επαρχία Χενάν της Κίνας έχουν παγώσει καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, απειλώντας τα προς το ζην εκατοντάδων χιλιάδων πελατών σε μια οικονομία που έχει ήδη πληγεί από τα δρακόντεια λόκνταουν κατά της Covid.

Κίνα: Ασυνήθιστα ογκώδης διαδήλωση καταθετών με βίαιη καταστολή-1

Οι αγωνιώδεις καταθέτες έχουν οργανώσει αρκετές διαδηλώσεις στην πόλη Ζενγκζού, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Χενάν, τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά τα αιτήματά τους έπεφταν πάντα στο κενό.

Την Κυριακή, περισσότεροι από 1.000 καταθέτες από όλη την Κίνα συγκεντρώθηκαν έξω από το τοπικό υποκατάστημα της κεντρικής τράπεζας της χώρας, της People’s Bank of China, για να ξεκινήσουν τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία τους μέχρι σήμερα, δήλωσαν διαδηλωτές.

Κίνα: Ασυνήθιστα ογκώδης διαδήλωση καταθετών με βίαιη καταστολή-2

Η διαδήλωση είναι από τις μεγαλύτερες που έχει δει η Κίνα από την πανδημία, με τα εσωτερικά ταξίδια να περιορίζονται από διάφορους περιορισμούς στην κίνηση Covid.

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές της Ζένγκζου κατέφυγαν ακόμη και σε παραβίαση του ψηφιακού συστήματος υγειονομικού κώδικα Covid της χώρας για να περιορίσουν τις μετακινήσεις των καταθετών και να ματαιώσουν την προγραμματισμένη διαμαρτυρία τους, προκαλώντας πανεθνική κατακραυγή.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή