Ρωσία: Εκατοντάδες drones για τον Πούτιν

Ρωσία: Εκατοντάδες drones για τον Πούτιν

Η Τεχεράνη θα τα πουλήσει στη Μόσχα για χρήση στα μέτωπα της Ουκρανίας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Την Τεχεράνη πρόκειται να επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Ιράν για την επικείμενη πώληση εκατοντάδων βομβαρδιστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στη Μόσχα για χρήση στα μέτωπα πολέμου της Ουκρανίας. Στη συνάντηση κορυφής, στις 19 Ιουλίου, θα συμμετάσχει και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Η σύνοδος ήταν προγραμματισμένη εδώ και μήνες, με την ατζέντα της να αφορά τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη «προετοιμάζεται να εξοπλίσει τη Ρωσία με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με την ολοκλήρωση της παραγγελίας να έχει επείγοντα χαρακτήρα. Οι πληροφορίες μας κάνουν επίσης λόγο για προετοιμασίες του Ιράν για εκπαίδευση ρωσικών στρατευμάτων στη χρήση των drones, ενδεχομένως αυτές τις ημέρες».

Ο κ. Σάλιβαν προσέθεσε ότι οι πληροφορίες αυτές ενισχύουν την εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών ότι οι εντατικοί βομβαρδισμοί από το ρωσικό πυροβολικό έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα πυρομαχικών του ρωσικού στρατού, ο οποίος αναζητεί τώρα νέες μεθόδους ανεφοδιασμού. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας υπογράμμισε ότι τέτοια ιρανικά drones χρησιμοποιούνται από το αντάρτικο των Χούτι στην Υεμένη για τις επιθέσεις τους εναντίον στόχων εντός των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας.

Στην προγραμ-ματισμένη σύνοδο κορυφής μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, στις 19 Ιουλίου, θα συμμετάσχει και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τα αεροσκάφη drones έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, με τα τουρκικής κατασκευής Bayraktar να έχουν αποκτήσει καλή φήμη, χάρη στις βομβαρδιστικές, αλλά και κατασκοπευτικές δυνατότητές τους.

Οι ισχυρισμοί αυτοί του Σάλιβαν συνέπεσαν με τη χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, για την τριμερή σύνοδο στην Τεχεράνη. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί κεντρικός διαμεσολαβητής στη σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη χώρα και τη συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Κανανί, δεν διέψευσε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς για αμυντική συνεργασία Ρωσίας – Ιράν. «Η συνεργασία μας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας προϋπήρχε του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν υπήρξε κάποια συνταρακτική εξέλιξη στη σχέση Μόσχας – Τεχεράνης έκτοτε», είπε ο Κανανί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή