Γαλλία – εθνοσυνέλευση: Πρώτη ήττα για την κυβέρνηση Μακρόν σε ψηφοφορία

Γαλλία – εθνοσυνέλευση: Πρώτη ήττα για την κυβέρνηση Μακρόν σε ψηφοφορία

Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και η άκρα αριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν καταψήφισαν πρόταση της κυβέρνησης που θα υποχρέωνε όσους εισέρχονται στη Γαλλία από το εξωτερικό να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ Covid.

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακροδεξιά (RN) της Μαρίν Λεπέν και η σκληροπυρηνική αριστερά (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν καταψήφισαν πρόταση της κυβέρνησης που θα υποχρέωνε όσους ταξιδεύουν στη Γαλλία από το εξωτερικό να επιδεικνύουν κατά την είσοδό τους στη χώρα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ Covid.

Σύμφωνα με το γαλλικό AFP, πρόκειται για την «πρώτη ήττα» της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν υπό τη νέα σύνθεση του γαλλικού κοινοβουλίου όπως εκείνη διαμορφώθηκε έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως στη νέα εθνοσυνέλευση το μπλοκ που πρόσκειται στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει πια την πλειοψηφία.

Η πρόταση για ελέγχους σε όσους θα εισέρχονται στη χώρα απορρίφθηκε τελικώς με 219 ψήφους κατά έναντι 195 υπέρ, καθώς την καταψήφισαν η ακροδεξιά, η άκρα αριστερά αλλά και οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι (LR).

Ένα ευρύτερο, ωστόσο, πακέτο μέτρων, για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας, εγκρίθηκε με 221 ψήφους υπέρ έναντι 187 κατά.

Με φόντο τις εν λόγω ψηφοφορίες, αναλυτές σχολιάζουν πλέον δύο πράγματα: το πόσο δύσκολο θα είναι για την πλευρά του Μακρόν να προωθεί νόμους στην εθνοσυνέλευση, αλλά και την αξία που θα έχουν – ως «ρυθμιστής» – για τον Μακρόν οι συνολικά 62 ψήφοι της κεντροδεξιάς των Ρεπουμπλικάνων.  

Με πληροφορίες από AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή