Ουκρανία: Πάνω από ένας στους πέντε πολίτες έχει φύγει στο εξωτερικό

Ουκρανία: Πάνω από ένας στους πέντε πολίτες έχει φύγει στο εξωτερικό

Περισσότεροι από 9,13 εκατ. Ουκρανοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες χώρες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το 20% του πληθυσμού της Ουκρανίας έχει διαφύγει σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι περισσότεροι από 9,13 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τον πόλεμο σε άλλες χώρες, περνώντας κυρίως τα σύνορα με την Πολωνία, τη Ρουμανία αλλά και τη Ρωσία.

Η Πολωνία έγινε ο ηγέτης στην αποδοχή Ουκρανών προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Στους 4,5 μήνες έως τις 11 Ιουλίου, 1.221.596 Ουκρανοί που διέφυγαν από τον πόλεμο καταγράφηκαν επίσημα στην Πολωνία. Περίπου 900 χιλιάδες βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία, 391 χιλιάδες στην Τσεχία, και περίπου 150 χιλιάδες σε καθεμιά από την Τουρκία και την Ιταλία.

Λίγο περισσότεροι από 80.000 πρόσφυγες παραμένουν στη Μολδαβία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Στην Ελλάδα, συνολικά, από την έναρξη του πολέμου έχουν φτάσει 57.558 Ουκρανοί πολίτες, από τους οποίους 14.786 ανήλικοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης την Πέμπτη 14 Ιουλίου.

Στη Ρωσία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στις 12 Ιουλίου υπήρχαν 1.625.531 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ισχυρίζονται ότι υπάρχουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα, ενώ οι ΗΠΑ κατήγγειλαν υποχρεωτικές μεταφορές Ουκρανών πολιτών στη Ρωσία από τους εισβολείς.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, η πλειοψηφία των Ουκρανών που έλαβαν άσυλο εκεί θα ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα τους μετά το τέλος του πολέμου.

Πηγή: Reuters, Ukrinform

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή