Ισραήλ: Μπάιντεν και Λαπίντ δεσμεύθηκαν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Ισραήλ: Μπάιντεν και Λαπίντ δεσμεύθηκαν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ», κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αμερικανός ηγέτης στο Ισραήλ.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, υπέγραψαν κοινή δέσμευση ότι το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη συνέντευξη Τύπου που διαδέχθηκε την υπογραφή της «Διακήρυξης της Ιερουσαλήμ».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν πως αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της υπόσχεσης είναι η δέσμευση ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και ότι είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα στοιχεία της εθνικής δύναμής τους προκειμένου να διασφαλίσουν αυτό το αποτέλεσμα», αναφέρεται στη διακήρυξη.

«Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε ένα πυρηνικό Ιράν είναι αν το Ιράν γνωρίζει πως ο ελεύθερος κόσμος θα χρησιμοποιήσει βία», δήλωσε από την πλευρά του, μετά την τελετή υπογραφής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το 2015, το Ιράν υπέγραψε διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό και τον έλεγχο των πυρηνικών προγραμμάτων του. Το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από εκείνη τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ανεπαρκή, μια αποχώρηση που είχε τότε καλωσορίσει το Ισραήλ.

Το Ισραήλ λέει τώρα ότι θα υποστήριζε μια νέα συμφωνία αλλά με πιο αυστηρούς όρους. Το Ιράν όμως αντιδρά σε νέους περιορισμούς.

Ο Μπάιντεν πιέζει για την επιστροφή στις συνομιλίες αλλά είπε ότι επαφίεται στο Ιράν να ανταποκριθεί.

«Δεν θα περιμένουμε για πάντα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με τον Λαπίντ συζήτησε επίσης πόσο σημαντικό είναι «για το Ισραήλ να ενσωματωθεί πλήρως στην περιοχή». Ο Λαπίντ, από την πλευρά του, εκτίμησε πως η επικείμενη επίσκεψη του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία είναι «εξαιρετικά σημαντική για το Ισραήλ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή