Χειραψία – γροθιά μεταξύ Μπάιντεν και Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν κατά την άφιξη του Αμερικανού στη Τζέντα

Χειραψία – γροθιά μεταξύ Μπάιντεν και Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν κατά την άφιξη του Αμερικανού στη Τζέντα

Στη Σαουδική Αραβία έφτασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προερχόμενος από το Ισραήλ, με όλα τα βλέμματα να στρέφονται στη δια ζώσης συνάντηση που εκείνος είχε με τον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον οποίο είχε κατηγορήσει για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών οι σχέσεις της Σ. Αραβίας με το Ισραήλ και οι εξαγωγές πετρελαίου.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σαουδική Αραβία έφτασε σήμερα το απόγευμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προερχόμενος από το Ισραήλ, με όλα τα βλέμματα να στρέφονται στη δια ζώσης συνάντηση που επρόκειτο να έχει ο Αμερικανός ηγέτης με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Τελικώς, Τζο Μπάιντεν και Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, όχι μόνο συναντήθηκαν αλλά και αντάλλαξαν χειραψία – γροθιά.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν και οι αμερικανικές Αρχές είχαν ασκήσει δημοσίως έντονη κριτική στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, φωτογραφίζοντας μάλιστα τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ως υπεύθυνο.

Χειραψία – γροθιά μεταξύ Μπάιντεν και Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν κατά την άφιξη του Αμερικανού στη Τζέντα-1
Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Υπό αυτό το πρίσμα όσων επεισοδιακών είχαν προηγηθεί στις μεταξύ τους σχέσεις, πολλοί ανέμεναν σήμερα με ενδιαφέρον να δουν ποιο θα είναι το κλίμα ανάμεσα στον Μπαίντεν και στη σαουδαραβική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος ενέκρινε τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018. Ο ίδιος ωστόσο ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία.

Ο Μπάιντεν έγινε δεκτός κατά την άφιξή του στην Τζέντα από τον περιφερειακό κυβερνήτη της Μέκκας, πρίγκιπα Χαλίντ αλ Φαϊζάλ. Παρών στην υποδοχή του Αμερικανού προέδρου ήταν και Σαουδάραβας πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Ρίμα μπιν Μπάνταρ αλ Σαούντ. Εν συνεχεία, ο Μπάιντεν έγινε δεκτός στο βασιλικό παλάτι από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που αναμένεται να έχει ο Αμερικανός ηγέτης στη Σαουδική Αραβία πρόκειται να βρεθούν οι σχέσεις του σουνιτικού βασιλείου των Σαούντ με το Ισραήλ και οι εξαγωγές πετρελαίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή