Η άγνωστη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»

Η άγνωστη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»

Πέντε χρόνια μετά την εξαφάνιση της Ρούγια Ιγκνάτοβα, η οποία είναι γνωστή και ως «βασίλισσα» του OneCoin, το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό της παραμένει πιο ενεργό από ποτέ – Η άγνωστη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη χώρα μας πριν από έναν μήνα

6' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 25 Οκτωβρίου του 2017, η Ρούγια Ιγκνάτοβα, επονομαζόμενη και «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων», επιβιβάστηκε σε πτήση της Ryanair στη Σόφια με προορισμό την Αθήνα. Αυτό ήταν το τελευταίο στίγμα της. Πριν εξαφανιστεί από προσώπου γης, η Ιγκνάτοβα κατάφερε να αποσπάσει τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια από ανυποψίαστα θύματα, μέσω μιας περίτεχνης απάτης με το ψεύτικο κρυπτονόμισμα OneCoin. 

Πέντε χρόνια αφότου χάθηκαν τα ίχνη της, το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει FBI, Europol και Interpol για να την εντοπίσουν είναι πιο ενεργό από ποτέ. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, ένα επεισόδιο της επιχείρησης εντοπισμού της «βασίλισσας των κρυπτονομισμάτων» διαδραματίστηκε στην Ελλάδα. Η χώρα μας άλλωστε ίσως να είναι, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ο «μίτος της Αριάδνης» για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, πριν από κάποιες μέρες (λιγότερο από ένας μήνας) συγκλίνουσες πληροφορίες από το εξωτερικό και την Ελλάδα, εμφάνιζαν την Ιγκνάτοβα να βρίσκεται στη χώρα μας και να πραγματοποιεί συναντήσεις με συγκεκριμένα άτομα.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το Τμήμα Αναζητήσεων της ΕΛ.ΑΣ. έστησε άμεσα επιχείρηση για τη σύλληψή της. Ωστόσο, έπειτα από εκτεταμένες αναζητήσεις, οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν, παρατείνοντας το θρίλερ εντοπισμού της καταζητούμενης.

Την 1η Ιουλίου 2022, όταν και το FBI έβαλε τη Ρούγια στη λίστα με τους δέκα πιο καταζητούμενους φυγάδες στον κόσμο, (η μοναδική γυναίκα στη δεκάδα), σημείωσε πως: «Η Ιγκνάτοβα επιβιβάστηκε σε μια πτήση για την Ελλάδα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Μπορεί να έχει ταξιδέψει με γερμανικό διαβατήριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Βουλγαρία, στη Γερμανία, στη Ρωσία, στην Ελλάδα και/ή στην Ανατολική Ευρώπη».

Η άγνωστη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»-1

Ένα ευρύ δίκτυο πληροφοριοδοτών απλώνεται από χώρα σε χώρα

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν στο kathimerini.gr ότι για τον εντοπισμό της Ιγκνάτοβα συνεργάζονται στενά δεκάδες χώρες σε επιχειρησιακό επίπεδο, ανταλλάσσοντας υλικό και πληροφορίες. «Η πληροφορία από μια χώρα “ξεκλειδώνει” την εξέλιξη της έρευνας σε μια άλλη. Είναι μια έρευνα που παρόλο που έχουν περάσει 5 χρόνια από την εξαφάνιση της Ιγκνάτοβα, παραμένει ενεργή και σε πλήρη εξέλιξη, με τις διωκτικές αρχές διαφόρων χωρών να κλιμακώνουν τις ενέργειες τους σε μια προσπάθεια να σφίξει ο κλοιός γύρω από την Νο1 γυναίκα – φυγά». 

Να σημειωθεί πως από τα μέσα του περασμένου Μαΐου, η Ιγκνάτοβα… φιγουράρει επίσης στη λίστα της Europol με τους πλέον καταζητούμενους, ενώ η Interpol εξέδωσε ερυθρά αγγελία εις βάρος της, η οποία συνοδεύεται με χρηματική αμοιβή. Το FBI προσφέρει αμοιβή 100.000 δολαρίων σε όποιον έχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της. 

Ο «ιστός των θυμάτων» της Ιγκνάτοβα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ της «Κ» και του Γιάννη Παπαδόπουλου αποκάλυπτε τον τρόπο με τον οποίο εξαπατήθηκαν συμπολίτες μας από την Ιγνάτονα, επενδύντας το πρώτο εξάμηνο του 2016, το ποσό των 211.970 ευρώ στο υποτιθέμενο κρυπτονόμισμα OneCoin. 

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς μια αφίσα με το σλόγκαν «Πάρτε μέρος στην οικονομική επανάσταση!» προσκαλούσε τους ενδιαφερόμενους σε συνέδριο για την προώθηση του OneCoin στην Αθήνα. Η εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο στις 27 Αυγούστου 2016. Παρόμοιες ενέργειες έγιναν και τα επόμενα χρόνια. Εργαζόμενη σε εταιρεία της Αθήνας, η οποία είχε μιλήσει στον Γιάννη Παπαδόπουλο υπό τον όρο της ανωνυμίας γιατί παραμένει συνάδελφος με τη γυναίκα που αποπειράθηκε να τη στρατολογήσει, δηλώνει για την εν Ελλάδι επιχείρηση της Ιγκνάτοβα: «όσοι είχαν ήδη επενδύσει προσπαθούσαν να πείσουν άλλους. Αρχικά στόχευαν στον περίγυρό τους. “Η συνάδελφός μου με προσέγγισε την άνοιξη του 2018. Δεν ήξερα εάν ήταν θύτης ή θύμα. Μου είπε ότι ο άντρας της έχει επενδύσει σε ένα κρυπτονόμισμα που θα γίνει πιο μεγάλο από το bitcoin. Μου έδειξε φωτογραφίες από συνέδρια. Εάν ρωτούσα κάτι παραπάνω, όπως για τους σέρβερ της εταιρείας, έλεγε εξωφρενικά πράγματα. Αρνήθηκα την κατήχηση».

Η απάτη του OneCoin

Η Ρούγια Ιγκνάτοβα, η οποία θεωρείται πια από τους πιο «αινιγματικούς» απατεώνες παγκοσμίως, είναι σήμερα 42 ετών. Γεννήθηκε σε οικογένεια Ρομά, στην πόλη Ruse της Βουλγαρίας. Όταν ήταν δέκα ετών μετανάστευσε με την οικογένειά της στην Γερμανία. Εκεί απέκτησε και τη γερμανική υπηκοότητα.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 2005 έκανε και το διδακτορικό της στο ιδιωτικό και διεθνές δίκαιο. Για ένα διάστημα, εργάστηκε για την McKinsey & Company.

H καριέρα της είχε αρχίσει να γίνεται σκιώδης ήδη από το 2012 όταν και καταδικάστηκε μαζί με τον πατέρα της στη Γερμανία για απάτη που σχετιζόταν με την εξαγορά μιας εταιρείας που λίγο αργότερα κηρύχθηκε σε πτώχευση. Τότε, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή. Ένα χρόνο μετά, ενεπλάκη σε μια απάτη μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων η οποία ονομαζόταν Big Coin.

Το 2014, δημιούργησε την επενδυτική πυραμίδα του OneCoin και γρήγορα άρχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, δίνοντας ομιλίες σε γεμάτα αμφιθέατρα, παροτρύνοντας υποψήφιους επενδυτές να συμμετάσχουν σε μια «χρηματοοικονομική επανάσταση» όπως αποκαλούσε η ίδια την απάτη της.

Η άγνωστη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»-2
Τα στοιχεία που παραχώρησε στην «Κ» ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζέιμι Μπάρτλετ για τις επενδύσεις στο OneCoin από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2016. 

Σύμφωνα με το FBI, η Ρούγια Ιγκνάτοβα παρουσιάζε ένα εξαιρετικό βιογραφικό, με πτυχίο νομικής από την Οξφόρδη και στέλεχος της McKinsey. Πλέον φιγουράρει στη λίστα με τους top-10 καταζητούμενους, δίπλα σε ναρκοβαρώνους και δολοφόνους. Το OneCoin που «δημιούργησε» είναι μια από τις μεγαλύτερες απάτες «τύπου πυραμίδας». Η Ιγκνάτοβα ισχυριζόταν ότι το OneCoin στηριζόταν στο blockchain, όμως στην πραγματικότητα το νόμισμα δεν υπήρχε καν, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα.

Η ισοτιμία του OneCoin διαμορφωνόταν εσωτερικά, καθιστώντας το ψευδο-νόμισμα πλήρως χειραγωγήσιμο από τους δημιουργούς του. Το αποτέλεσμα ήταν τα χρήματα των επενδυτών να τοποθετούνται στην ουσία σε πλασματικές αποδόσεις. Στην πραγματικότητα, το OneCoin ήταν μια απάτη πυραμίδας και μέσω ενός πολυεπίπεδου δίκτυου marketing που πλήρωνε προμήθειες σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη του παγκοσμίως με στόχο να πείσουν και άλλους να αγοράσουν «πακέτα OneCoin».

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το ψευδο-νόμισμα έφτασε να έχει τζίρο 3,4 δισ. ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έως το τρίτο τρίμηνο του 2016, χωρίς όμως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές.

Η ελίτ του Λονδίνου στο πάρτι της Ιγκνάτοβα

Για τουλάχιστον τρία χρόνια- από το 2014 μέχρι το 2017- η νομιμοποίηση των εργασιών της Ignatova ήταν ολοκληρωτική και μάλιστα η «κρυπτοβασίλισσα» έχριζε πλήρους αποδοχής από το παγκόσμιο κατεστημένο σύστημα. Τέτοιας αποδοχής, που το 2016 έφτασε να διοργανώσει τα 36α γενέθλια της στο «Victoria and Albert Museum» σε ένα πολυτελέστατο πάρτι με όλη τη λονδρέζικη ελίτ να δίνει το παρών.

Η Ιγκνάτοβα, την οποία όσοι γνώρισαν από κοντά περιέγραψαν ως «άκρως χαρισματική και ικανή ομιλήτρια, η οποία μπορούσε να αιχμαλωτίσει μέσα σε λίγα λεπτά τους συνομιλητές της», υποσχόταν πως το OneCoin θα άλλαζε τη ζωή όσων δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίστεψαν το αφήγημα της για σίγουρο κέρδος και έπεσαν στην παγίδα της, πείθοντας συγγενείς τους να επενδύσουν στο OneCoin αποταμιεύσεις μιας ζωής, να πάρουν δάνεια ή να πουλήσουν ακίνητα. Στην πραγματικότητα, η Ιγκνάτοβα εκμεταλλεύτηκε τον υπέρμετρο ενθουσιασμό που επικρατούσε για τα κρυπτονομίσματα.  

Το παραμύθι κυλούσε χωρίς προβλήματα μέχρι τις αρχές του 2017, όταν πολλοί από τους ανυποψίαστους πολίτες που είχαν πιστέψει την «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» άρχισαν να αναφέρουν στις αρχές πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με τις επενδύσεις τους.

Σε αυτή τη φάση, η δραστηριότητα της Ιγκνάτοβα είχε αρχίσει να γίνεται έντονη και στις ΗΠΑ- εκεί μάλιστα, ο Αμερικανός δικηγόρος, πρώην συνεργάτης της Βουλγάρας, κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα εκατομμυρίων δολαρίων. Μόλις υποψιάστηκε πως οι αμερικανικές αρχές την παρακολουθούν, έβαλε μπρος τον επόμενο μεγάλο στόχο της: να εξαφανιστεί για πάντα από τον χάρτη. Η εξέλιξη του παραμυθιού που στην πορεία έγινε θρίλερ, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η άγνωστη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»-3
Η δημιουργός του OneCoin λατρεύεται, ακόμη και σήμερα παρά τις αποκαλύψεις και την εξαφάνισή της, σε πολλά σημεία του κόσμου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή