Τα 2,5 δευτερόλεπτα που σφράγισαν τη μοίρα του Σίνζο Άμπε

Τα 2,5 δευτερόλεπτα που σφράγισαν τη μοίρα του Σίνζο Άμπε

Οι σωματοφύλακες θα μπορούσαν να είχαν σώσει τον Σίνζο Άμπε αν δημιουργούσαν μια ασπίδα γύρω του ή τον απομάκρυναν από τη γραμμή του πυρός στα 2,5 «χαμένα» δευτερόλεπτα που μεσολάβησαν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου πυροβολισμού

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποτυχία προστασίας του Σίνζο Άμπε από τον δεύτερο πυροβολισμό που δέχθηκε με αποτέλεσμα τη δολοφονία του μακροβιότερου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας στις 8 Ιουλίου, αποκάλυψε μια σειρά από κενά ασφαλείας. Αυτό δηλώνουν πια ξεκάθαρα Ιάπωνες και διεθνείς ειδικοί.

Η δολοφονία του Άμπε στη δυτική πόλη Νάρα από έναν άνδρα που χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο όπλο σόκαρε ένα έθνος στο οποίο η ένοπλη βία είναι σπάνια, οι πολιτικοί συνηθίζουν να μιλούν σε κοντινή απόσταση με το κοινό στις εκστρατείες τους και με λίγη μάλλον προστασία γύρω τους.

Οι ιαπωνικές αρχές – συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα – έχουν αναγνωρίσει τα κενά ασφαλείας, την ίδια ώρα που σύμφωνα με την αστυνομία διεξάγεται έρευνα για το συμβάν.

Εκτός από τους εμπειρογνώμονες ασφαλείας, το Reuters μίλησε και με έξι μάρτυρες στο περιστατικό, εξετάζοντας παράλληλα ενδελεχώς μια σειρά από πολλά βίντεο διαθέσιμα στο διαδίκτυο, τραβηγμένα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Στο τέλος, το πρακτορείο συνέταξε μια λεπτομερή περιγραφή των μέτρων ασφαλείας πριν από τον πυροβολισμό του Άμπε.

Όπως διαπιστώνεται, η ασφάλεια του άφησε τον 67χρονο Άμπε εκτεθειμένο από την πίσω πλευρά, καθώς μιλούσε σε μια νησίδα του δρόμου, σε ανοιχτό και δημόσιο σημείο με μεγάλη κυκλοφορία. Αυτή η θέση του Άμπε επέτρεψε στο δολοφόνο του, Τετσούγια Γιαμαγκάμι, 41 χρονών, να πλησιάσει σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τον Άμπε και να κινηθεί ανεξέλεγκτα, όπως δείχνουν και τα πλάνα.

Τα 2,5 δευτερόλεπτα που σφράγισαν τη μοίρα του Σίνζο Άμπε-1
φωτ. ΑΡ

«Θα έπρεπε να είχαν εντοπίσει τον δράστη ο οποίος περπατούσε επίτηδες πίσω από τον πρωθυπουργό και να είχαν επέμβει», σημείωσε ο Κένεθ Μπόμπας, επικεφαλής της Global Threat Solutions, εταιρεία η οποία παρείχε υπηρεσίες ασφάλειας στον Τζο Μπάιντεν όταν εκείνος ήταν  υποψήφιος για την προεδρία.

Επικαλούμενη πηγές της στην ομάδα που διενεργεί την έρευνα για το συμβάν, η εφημερίδα Yomiuri, αναφέρει ότι ο Γιαμαγκάμι έφτασε σε απόσταση περίπου 7 μέτρων από τον Άμπε προτού ρίξει την πρώτη του βολή, η οποία αστόχησε. Στη συνέχεια έριξε και τη δεύτερη βολή, η οποία ήρθε από μικρότερη απόσταση αυτή τη φορά- 5 μέτρα.

Σύμφωνα με τον Τζον Σόλτυς, πρώην αξιωματικό του Navy SEAL, αξιωματικό της CIA, και νυν αντιπρόεδρο της εταιρείας ασφαλείας Proseguri, οι σωματοφύλακες του Άμπε δεν φαίνεται να είχαν δημιουργήσει «oμόκεντρους δακτυλίους ασφαλείας» γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ «δεν υπήρχε και κανενός είδους επιτήρησης στο πλήθος».

Ερωτηθείσα σχετικά με την παραπάνω ανάλυση των εμπειρογνωμόνων, η Νομαρχιακή Αστυνομία της Νάρα, η οποία ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του Άμπε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, απάντησε με δήλωση της στο Reuters ότι: «το τμήμα μας έχει δεσμευτεί να εντοπίσει διεξοδικά τα προβλήματα ασφαλείας με την προστασία του Άμπε», αρνούμενη όμως να σχολιάσει κάτι περαιτέρω.

Το βίντεο έδειξε ότι, μετά τον πρώτο πυροβολισμό, ο Άμπε γυρίζει και κοιτάζει πάνω από τον αριστερό του ώμο. Δύο σωματοφύλακες αγωνίζονται για να μπουν ανάμεσα σε αυτόν και τον δράστη και ο ένας σηκώνει μια λεπτή μαύρη τσάντα. Άλλοι δύο κατευθύνονται προς τον δολοφόνο ο οποίος πλησιάζει περαιτέρω κινούμενος μέσα από τον καπνό.

«Αν και η ασφάλεια του Άμπε αντιμετώπισε τον δράστη μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την επίθεση, συλλαμβάνοντας τον, για κάποιους από τους αστυνομικούς αυτή ήταν η “λάθος ανταπόκριση”, να καταδιώξουν δηλαδή τον δράστη αντί να κινηθούν γρήγορα προς τον Άμπε και να τον προστατεύσουν». Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Μιτσουρού Φουκούντα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Nihon, ο οποίος ειδικεύεται στη διαχείριση κρίσεων και στην τρομοκρατία.

«Υπήρχε αρκετή ασφάλεια, αλλά καμία αίσθηση κινδύνου», είπε και ο Γιασουχίρο Σασάκι, ένας συνταξιούχος αστυνομικός στην επαρχία Σαϊτάμα κοντά στο Τόκιο, ο οποίος εργαζόταν στην ασφάλεια των VIP πριν αποσυρθεί. Όπως πρόσθεσε: «Όλοι τρόμαξαν και τελικά κανείς δεν πήγε προς τα εκεί που ήταν ο Άμπε». Η αστυνομία του Τόκιο, υπεύθυνη για την ομάδα ασφαλείας και τους σωματοφύλακες των VIP πολιτικών, απεύθυνε ερωτήσεις στην αστυνομία της Νάρα.

Με τη σειρά της, η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία, η οποία επιβλέπει τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, είπε ότι η δολοφονία του Άμπε ήταν το αποτέλεσμα της αποτυχίας της αστυνομίας να εκπληρώσει τις ευθύνες της, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει συγκροτήσει μια ομάδα για να επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας των πολιτικών και VIP προσώπων, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να αποτρέψει την επανάληψη ενός τέτοιου σοβαρού περιστατικού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία είπε τα εξής: «Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν προβλήματα, όχι μόνο στην επιτόπια ανταπόκριση στο συμβάν και στο όλο στήσιμο της επιχείρησης ασφάλειας και προστασίας αλλά και στην ανάπτυξη του προσωπικού γύρω από τον Άμπε, στις θεμελιώδεις διαδικασίες ασφαλείας και στο συνολικό τρόπο με τον οποίο ενεπλάκη στο συμβάν, η υπηρεσία μας». Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Γιαμαγκάμι, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση, για ένα σχόλιο του, ούτε και να προσδιορίσει αν ο ίδιος εκπροσωπείται από κάποιον δικηγόρο.

«Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί»

Σύμφωνα με τον Κόιτσι Ίτο, πρώην λοχία στην ειδική ομάδα κρούσης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Τόκιο και τώρα σύμβουλο ασφαλείας, τα πλάνα των video δείχνουν τέσσερις σωματοφύλακες να βρίσκονται μέσα στα προστατευτικά κιγκλιδώματα καθώς ο Άμπε δίνει την ομιλία του. Ο αριθμός τους επιβεβαιώθηκε και από τον πολιτικό Μασαχίρο Οκούνι, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο.

Όταν ο πρώην πρωθυπουργός ανεβαίνει στο βάθρο για να μιλήσει, ο Γιαμαγκάμι διακρίνεται στο βάθος, να χειροκροτεί. Όπως δείχνει το video, στη συνέχεια ο Γιαμαγκάμι κινείται πίσω από τον Άμπε, όμως η ασφάλεια δεν αναλαμβάνει δράση.

Τα 2,5 δευτερόλεπτα που σφράγισαν τη μοίρα του Σίνζο Άμπε-2
AP

Όπως σημείωσε ένα μέλος της Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία προστατεύει ανώτερους διπλωμάτες και ξένους αξιωματούχους: «Ο Άμπε θα έπρεπε να είχε έναν αφοσιωμένο σωματοφύλακα στενής προστασίας για να απομακρύνει τον πρώην πρωθυπουργό από το σημείο. Εμείς θα τον πιάναμε από τη ζώνη και τον γιακά, θα τον θωρακίζαμε με το σώμα μας και μαζί του θα απομακρυνόμασταν από το σημείο», είπε ο πράκτορας.

Ο Κατσουχίκο Ικέντα, πρώην στρατηγός της αστυνομίας του Τόκιο, ο οποίος διεύθυνε την ασφάλεια για τις συνόδους κορυφής της «Ομάδας των Οκτώ» της Ιαπωνίας το 2000 και το 2008, είπε ότι η κατάσταση θα είχε εξελιχθεί πολύ διαφορετικά εάν το τιμ ασφαλείας του Άμπε βρισκόταν αρκετά κοντά του για να τον φτάσει μέσα σε ένα ή δύο δευτερόλεπτα.

Ο Ίτο, ο πρώην λοχίας της αστυνομίας, πρόσθεσε ότι η ασφάλεια θα μπορούσε να είχε εμποδίσει ακόμα και τον πρώτο πυροβολισμό αν τα μέλη της ομάδας ήταν σε εγρήγορση και επικοινωνούσαν άμεσα μεταξύ τους.

Όπως συνέχισε να εξηγεί: «Ακόμα κι αν δεν μπορούσαν όμως να κάνουν αυτό, υπήρχε ένα παράθυρο χρόνου, πάνω από δύο δευτερόλεπτα, πριν από τη δεύτερη βολή, οπότε εκεί σίγουρα θα μπορούσαν να το είχαν αποτρέψει. Αν ο Άμπε είχε προστατευτεί σωστά, η δολοφονία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή