Η Ρωσία βλέπει επανέναρξη των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1

Η Ρωσία βλέπει επανέναρξη των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, θα ξαναρχίσουν στην ώρα τους την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια εξαγωγής

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, θα ξαναρχίσουν στην ώρα τους την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια εξαγωγής.

Ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω του οποίου πραγματοποιείται το 30% και πλέον των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στις 11 Ιουλίου για διάστημα δέκα ημερών για την ετήσια συντήρηση του.

Νωρίτερα σήμερα, η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει ότι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει μετά τις εργασίες συντήρησης.

Οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν στο Reuters ότι ο αγωγός αναμένεται να επαναλάβει τη λειτουργία του εγκαίρως, αλλά με μειωμένη τη δυναμικότητά του, που είναι περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα.

Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, περιόρισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου κατά 40% τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος καθυστερήσεις σε σχέση με την επιστροφή της τουρμπίνας της Siemens Energy που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.

«Αυτές (η Gazprom) θα επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την 11η Ιουλίου» δήλωσε μια από τις πηγές σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από την Πέμπτη.

Η εφημερίδα Kommersant έγραψε χθες, επικαλούμενη άτομα που είναι γνώστες του θέματος, ότι ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα αεροπορικώς στην Γερμανία στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των επισκευαστικών εργασιών.

Μια από τις πηγές ανέφερε ότι η τουρμπίνα είναι αδύνατον να εγκατασταθεί εκ νέου έως τις 21 Ιουλίου. Η εταιρεία Gazprom και Nord Stream 1, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν το ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή