Ιταλία: Ο Ντράγκι ζητά συγκλίσεις αλλά οι κυβερνητικοί εταίροι θέτουν όρους

Ιταλία: Ο Ντράγκι ζητά συγκλίσεις αλλά οι κυβερνητικοί εταίροι θέτουν όρους

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ζήτησε σήμερα από τους κυβερνητικούς εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους παραμένοντας ενωμένοι πίσω από ένα κοινά αποδεκτό κυβερνητικό πρόγραμμα. Οι ίδιοι οι εταίροι, ωστόσο, θέτουν όρους και ανταλλάσσουν ενδοκυβερνητικά πυρά.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ζήτησε σήμερα από τους κυβερνητικούς εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους παραμένοντας ενωμένοι πίσω από ένα κοινά αποδεκτό κυβερνητικό πρόγραμμα. Οι ίδιοι οι εταίροι ωστόσο σπεύδουν να θέσουν όρους, ενώ ανταλλάσσουν ενδοκυβερνητικά πυρά.

Τα κόμματα της ιταλικής δεξιάς (Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα) ζήτησαν σήμερα από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι την επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος αλλά και τον αποκλεισμό του Κινήματος Πέντε Αστέρων από την κυβερνητική συμμαχία.

Παράλληλα, από την πλευρά τους και οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων ζήτησαν από τον Ντράγκι πιο θαρραλέα βήματα σε ό,τι αφορά την οικολογική μετάβαση αλλά και να διατηρηθούν, χωρίς καμία αλλαγή, τα οικονομικά κίνητρα για την ανακαίνιση ακινήτων.

Αργότερα σήμερα, αναμένεται η δευτερολογία του Ιταλού πρωθυπουργού, στην αίθουσα της ιταλικής γερουσίας.

Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα δεν φαίνονται διατεθειμένα να προσφέρουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον Ντράγκι ώστε εκείνος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του τους επόμενους μήνες.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει παραμένοντας στη θέση του υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα πολιτικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα συμπτυχθούν πίσω από ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης για να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Ο Μάριο Ντράγκι, που είχε αναλάβει την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 ως επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ο οποίος όμως δεν την έκανε δεκτή.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επικαλέσθηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται, δεν είχε πλέον νομιμοποίηση μετά την κρίση που προκλήθηκε από την αποσκίρτηση του Κινήματος των 5 Αστέρων κατά την διάρκεια ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

«Η μοναδική λύση, αν θέλουμε ακόμη να παραμείνουμε ενωμένοι, είναι η ανασύσταση εκ θεμελίων του συμφώνου, με θάρρος, αλτρουισμό και αξιοπιστία», δήλωσε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του ενώπιον της ιταλικής γερουσίας.

Διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης θα διεξαχθεί και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, σήμερα στην Γερουσία και αύριο στην Βουλή, οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή