Πυρκαγιές: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασών στην Ευρώπη

Πυρκαγιές: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασών στην Ευρώπη

Κόλαση επί της Γης έγινε λόγω κλιματικής αλλαγής η Ευρώπη, καθώς ο έντονος καύσωνας των περασμένων ημερών μετέτρεψε σε καύσιμη ύλη τα ευρωπαϊκά δάση.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόλαση επί της Γης έγινε λόγω κλιματικής αλλαγής η Ευρώπη, καθώς ο έντονος καύσωνας των περασμένων ημερών μετέτρεψε σε καύσιμη ύλη τα ευρωπαϊκά δάση. Σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και Βρετανία και Κροατία, χιλιάδες πυροσβέστες έδωσαν πολυήμερη μάχη με τις φλόγες.

Στην Ιταλία χθες δεκάδες πυροσβέστες προσπαθούσαν να κατασβέσουν μεγάλη πυρκαγιά στη Λούκα της Τοσκάνης, η οποία ήδη αποτέφρωσε 60.000 στρέμματα. Καθώς οι φλόγες πλησίασαν επικίνδυνα πολλά χωριά, προκαλώντας εκρήξεις σε δεξαμενές υγραερίου, εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Βορειότερα, στην περιφέρεια Φριούλι – Βενέτσια Τζούλια, μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην παραμεθόριο με Κροατία και Σλοβενία εξανάγκασε τους κάτοικους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους ενώ οι πυροσβέστες έδιναν τη μάχη τους.

H Γαλλία, επίσης, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα στον νοτιοδυτικό νομό της Ζιρόντ, κοντά στο Μπορντό. Τουλάχιστον 3.500 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ από τις κατασκηνώσεις κοντά στον αμμόλοφο του Πιλά, τον υψηλότερο της Ευρώπης, δεν έμειναν παρά αποκαΐδια που κάπνιζαν. Περισσότερα από 193.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν. H κατάσταση τις τελευταίες ώρες βελτιώθηκε, ενώ εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά στη Βρετάνη.

Πυρκαγιές: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασών στην Ευρώπη-1
H Γαλλία βρέθηκε αντιμέτωπη με τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών. Περισσότερα από 193.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν. [EPA / SDIS 33 HANDOUT]

Σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και Βρετανία και Κροατία, χιλιάδες πυροσβέστες έδωσαν πολυήμερη μάχη με τις φλόγες.

Στην Πορτογαλία την τελευταία εβδομάδα υπεράνθρωπη προσπάθεια κατέβαλαν περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες σε έξι διαφορετικές πυρκαγιές. Ο πιλότος ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους σκοτώθηκε τη Δευτέρα όταν το πτητικό μέσο συνετρίβη, ενώ τη ζωή του έχασε στην περιοχή της Βίλα Ρεάλ και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την πύρινη λαίλαπα με το αυτοκίνητό του. Από την αρχή του χρόνου έχουν καταστραφεί στη χώρα 440.000 στρέμματα γης.

Στην Ισπανία την τελευταία εβδομάδα δεκάδες πύρινες εστίες μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο περισσότερα από 250.000 στρέμματα, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Ζαμόρα.

Tέλος, η πιο πολυάσχολη ημέρα για την πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η Τρίτη, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Σαντίκ Καν. Δεκάδες πυρκαγιές ξέσπασαν στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 2.600 κλήσεις. Συνολικά καταστράφηκαν 40 κατοικίες, μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις και δασώδεις περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή