ΗΠΑ: Πιθανή η μεταφορά αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Πιθανή η μεταφορά αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Παράλληλα προβλέπεται και εκπαίδευση των Ουκρανών στη χρήση F-15 και F-16

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν τη μεταφορά δυτικού τύπου στρατιωτικής αεροπορίας στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο αρχηγός του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ ασφαλείας του Ινστιτούτου Άσπεν στην πολιτεία του Κολοράντο.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο στρατηγός Μπράουν ανέφερε ότι Αμερικανοί ειδικοί μπορούν να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους να πετούν με αμερικανικά αεροσκάφη, σε σχέση με το οποίο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν αυτό σήμαινε ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν αμερικανικά μαχητικά F-15 και F-16 στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον κ. Μπράουν, «είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε σε τι βασίζονται οι Ουκρανοί και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε, και στη συνέχεια να διερευνήσουμε τις δυνατότητες όχι μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και πολλών συμμάχων και εταίρων μας που μπορεί να ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας».

«Υπάρχει αμερικανικός [εξοπλισμός], υπάρχει το σουηδικό JAS 39 Gripen, υπάρχει το Eurofighter, υπάρχει το Rafale. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που μπορούν να παραδοθούν στην Ουκρανία», είπε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μπράουν, δεν τίθεται θέμα για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία, «γιατί θα είναι πιο δύσκολο να προμηθευτούν ανταλλακτικά για αυτά».

«Ως εκ τούτου, σίγουρα θα είναι κάτι όχι ρωσικής παραγωγής», τόνισε ο αρχηγός του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Επιτελείου (CSC) των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι, δήλωσε σε μια ενημέρωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διερευνούν ορισμένες πρόσθετες επιλογές εκπαίδευσης για το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης πιλότων, αλλά δεν είχαν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για το θέμα αυτό.

Την περασμένη Παρασκευή, η Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ ενέκρινε τη διάθεση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού να χειρίζεται αμερικανικά αεροσκάφη.

Πηγή: TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή