Τουρκο-ιρακινή ένταση μετά την επίθεση στο βόρειο Ιράκ

Τουρκο-ιρακινή ένταση μετά την επίθεση στο βόρειο Ιράκ

Ημέρα πένθους κήρυξε η Βαγδάτη μετά τον θάνατο εννέα ανθρώπων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καζίμι κήρυξε την Πέμπτη ημέρα εθνικού πένθους για τους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς του τουρκικού πυροβολικού στα βόρεια της χώρας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο INA, επικαλούμενο κυβερνητική δήλωση. 

«Ο πρωθυπουργός Μουσταφά αλ-Καζίμι διέταξε πένθος την Πέμπτη στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν από βάναυσο τουρκικό βομβαρδισμό σε τουριστικό θέρετρο στην επαρχία Νταχούκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την Τετάρτη, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Shafaq News ανέφερε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού τουριστικής τοποθεσίας στην επαρχία Νταχούκ (τμήμα του ιρακινού Κουρδιστάν) από το τουρκικό πυροβολικό. Η υπηρεσία Τύπου των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ενημέρωσε για τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό 23.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό την κυβέρνηση του Ιράκ αποφάσισε να ανακαλέσει τον επιτετραμμένο από την Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε εντολή να ετοιμάσει φάκελο για παραβιάσεις της κυριαρχίας της αραβικής δημοκρατίας από την Τουρκία και να υποβάλει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να καλέσει τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη και να του διαμαρτυρηθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη δημόσια καταδίκη τους για την επίθεση.

Από την πλευρά της η Άγκυρα, κατά την πάγια τακτική της, απέδωσε την επίθεση σε Κούρδους αυτονομιστές.

Πηγή: CNN, TASS, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή