Ιταλία: Ο Ντράγκι φεύγει, οι κάλπες έρχονται

Ιταλία: Ο Ντράγκι φεύγει, οι κάλπες έρχονται

Πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου στην Ιταλία έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού και το τέλος της κυβέρνησης

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. O Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ανακοίνωσε χθες τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 25 Σεπτεμβρίου, επισφραγίζοντας το τέλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Η Ιταλία οδεύει στις κάλπες σε μια στιγμή οικονομικής αβεβαιότητας, όπως αυτή αντανακλάται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χθες, να ανεβάσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης.

«Ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν καρδιά», είπε ο 74χρονος Ντράγκι, δικαιολογώντας τη συγκίνησή του όταν στάθηκε ενώπιον της Βουλής και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο. Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός αναφερόταν στην προηγούμενη ιδιότητά του ως διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ιδιότητα που του εξασφάλισε διεθνή αξιοπιστία ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε μια κρίσιμη περίοδο για την ιταλική οικονομία.

Τα κονδύλια του Ταμείου

Ο τεχνοκράτης Ντράγκι παραμένει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αλλά –σε μια ένδειξη ότι υπερισχύει η πολιτική– το μέτρο που γέμισε τους δρόμους της Ρώμης με οργισμένους διαδηλωτές τις τελευταίες ημέρες αποσύρεται. Πρόκειται για τη μεταρρύθμιση των αδειών των ταξί, η οποία δεν περιλαμβάνεται πλέον στο νομοσχέδιο περί ανταγωνιστικότητας. Ο Ντράγκι αποχωρεί χωρίς να ολοκληρώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα, στη Δικαιοσύνη και στο σύστημα δημοσίων προμηθειών. Πάντως οι όροι που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης εκπληρώθηκαν και η χώρα έλαβε 46 δισεκατομμύρια ευρώ. Τις προσεχείς εβδομάδες θα λάβει άλλα 21 δισεκατομμύρια, ενώ το ερώτημα είναι αν η πολιτική αβεβαιότητα θα επηρεάσει την εκταμίευση των υπόλοιπων 19 δισεκατομμυρίων.

Στο εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας, επανέλαβε χθες την υπόσχεσή του για φοροαπαλλαγές ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Λέγκα ήταν ένα από τα τρία κόμματα που αρνήθηκαν την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι, παρ’ όλα αυτά ο Σαλβίνι απέδωσε το τέλος της κυβέρνησης σε «τρέλες» του Κινήματος 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος (εν τω μεταξύ, το τελευταίο υποστήριξε τον Ντράγκι μέχρις εσχάτων).

Οικονομική αβεβαιότητα σκιάζει τη χώρα, όπου μετά την αποχώρηση του τεχνοκράτη «σούπερ Μάριο» αρχίζει να υπερισχύει η πολιτική.

Το Φόρτσα Ιτάλια, το κάποτε κραταιό συντηρητικό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχασε χθες κορυφαία στελέχη, που αντέδρασαν στην απόφαση του Μπερλουσκόνι να βάλει κι αυτός το χέρι του στην κατάρρευση της κυβέρνησης. Ο Μπερλουσκόνι μετέθεσε την ευθύνη στον ίδιο τον Ντράγκι. «Δεν θέλαμε να τον ρίξουμε, αλλά δεν δέχθηκε να σχηματίσει δεύτερη κυβέρνηση (χωρίς το Κίνημα 5 Αστέρων). Πιθανώς είχε κουραστεί και βρήκε την ευκαιρία να φύγει. Σε κάθε περίπτωση, ήταν δική του απόφαση και εμείς τώρα εργαζόμαστε για μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση», είπε ο Μπερλουσκόνι στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ενδεχόμενο κεντροδεξιάς κυβέρνησης συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Επικεφαλής των δεξιών δυνάμεων είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μεταφασιστικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, της Τζόρτζια Μελόνι, η Λέγκα του Σαλβίνι συγκεντρώνει γύρω στο 15%, ενώ σε μονοψήφια ποσοστά κινείται το Φόρτσα Ιτάλια. Τα τρία κόμματα έχουν στενή συνεργασία, αλλά η παραμονή των Αδελφών της Ιταλίας έξω από την κυβέρνηση, με την ιδιότητα της μόνης αντιπολίτευσης, ανέβασε την επιρροή του κόμματος, οδηγώντας τους Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι να προτιμήσουν εκλογές τώρα. Η εναλλακτική θα ήταν να αφήσουν τη δυναμική αυτή να εξελιχθεί στη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, με κίνδυνο να εκφραστεί ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια απέναντι στα κυβερνώντα κόμματα.

Μακρόν και Ζελένσκι

Η κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι προξένησε θλίψη στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος επαίνεσε με ανακοίνωσή του τις μεταρρυθμίσεις του Ιταλού πρωθυπουργού και την παρακαταθήκη που αφήνει στη χώρα. Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που έλαβε η χώρα του από την κυβέρνηση Ντράγκι και σχολίασε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι οι δυνάμεις που τον ανέτρεψαν κρυφοκοιτάζουν προς τη Μόσχα».

Γεωπολιτικό σοκ στην Ευρώπη

«Το τέλος της εποχής Ντράγκι είναι ένα σοκ για όλη την Ευρώπη», τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Monde. «Η παραίτησή του τη στιγμή που δύο άλλοι πυλώνες της Ευρώπης, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, έχουν αποδυναμωθεί –ο ένας από τις συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και ο δεύτερος από την απώλεια της πλειοψηφίας του– είναι ένα μεγάλο σοκ για την κοινή δράση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τον ηγετικό ρόλο της και τη συνοχή της στη διεθνή σκηνή», ανέφερε η εφημερίδα.

«Η επιστροφή στην εξουσία πολιτικών δυνάµεων µε βαρύ παρελθόν συναινετικής στάσης απέναντι στον Πούτιν, εν µέσω χειµώνα και ανησυχιών για την ενέργεια, θα προξενούσε γεωπολιτική αναταραχή. Είναι στο χέρι των φιλοευρωπαίων Ιταλών να κινητοποιηθούν και της Ε.Ε. να δράσει ώστε να αποφευχθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο», υποστηρίζει η γαλλική εφηµερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή