Άκρας υγείας χαίρει ο Πούτιν, εκτιμά η CIA

Άκρας υγείας χαίρει ο Πούτιν, εκτιμά η CIA

Δεν βλέπει άμεσα εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν ο αρχηγός της, Μπερνς

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που να υποδεικνύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ασθενής ή ασταθής. Αυτό δήλωσε χθες ο αρχηγός της CIA Γουίλιαμ Μπερνς μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Aspen Security Forum στο Κολοράντο. Αστειευόμενος, μάλιστα, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται «υπερβολικά υγιής».

Ειδικότερα εξήγησε ότι «κυκλοφορούν πολλές φήμες σχετικά με τη δήθεν κακή υγεία του Πούτιν, αλλά εμείς τον βλέπουμε υγιέστατο». Ο Μπερνς, άλλωστε, έχει μακρά εμπειρία με τον Ρώσο ηγέτη, αφού διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα. Σκιαγραφώντας τον χαρακτήρα και τις προθέσεις του είπε ότι «ο Πούτιν πιστεύει στον έλεγχο, στον εκφοβισμό και στην εκδίκηση. Είναι βέβαιος ότι το πεπρωμένο του, ως ηγέτη της Ρωσίας, είναι να την αποκαταστήσει ως μεγάλη δύναμη και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας σφαίρας επιρροής στα γειτονικά κράτη, κάτι που δεν μπορεί να ολοκληρώσει εάν δεν ελέγξει την Ουκρανία».

Ο επικεφαλής της CIA εκτιμά, εξάλλου, ότι o Πούτιν θεωρεί πως οι ΗΠΑ θα πάθουν αιφνιδίως «σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής» και θα σταματήσουν να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους αλλού. Επίσης πιστεύει ότι ο πόλεμος φθοράς με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου θα τις εξαντλήσει και τελικά η μέθοδος θα αποδώσει προς όφελός του.

«Η αποτυχία της Μόσχας στην Ουκρανία πιστεύω ότι έχει μεταβάλει τους υπολογισμούς της κινεζικής ηγεσίας όσον αφορά τον χρόνο και τον τρόπο που θα δράσει».

Την άριστη υγεία του προέδρου Πούτιν επιβεβαίωσε, άλλωστε, και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι και νιώθει θαυμάσια, και οι φήμες περί του αντιθέτου είναι κατασκευάσματα Ουκρανών, Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων.

Πήραν μάθημα

Ο Μπερνς, μιλώντας στη συνέχεια για την Κίνα, τόνισε ότι η ρωσική εμπειρία στην Ουκρανία επηρεάζει τους υπολογισμούς του Πεκίνου όσον αφορά στον τρόπο και τον χρόνο μιας στρατιωτικής εισβολής στην Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας ότι δεν θεωρεί πιθανό πως ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια μετά τη διάσκεψη του Κομμουνιστικού Κόμματος τους επόμενους μήνες. «Η αποτυχία της Μόσχας στην Ουκρανία πιστεύω ότι έχει μεταβάλει τους υπολογισμούς της κινεζικής ηγεσίας όσον αφορά τον χρόνο και τον τρόπο που θα δράσει. Υποψιάζομαι ότι το μάθημα που έλαβε το Πεκίνο και οι ένοπλες δυνάμεις είναι ότι απαιτείται η συγκέντρωση τεράστιας στρατιωτικής ισχύος αν μελλοντικά θελήσουν να κάνουν αυτό το βήμα». Ο αρχηγός της CIA, πάντως, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι το Πεκίνο βοηθάει στρατιωτικά τη Μόσχα, αλλά παρέχει μόνο λεκτική υποστήριξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή