Ευλογιά των πιθήκων: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα κήρυξε ο ΠΟΥ

Ευλογιά των πιθήκων: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα κήρυξε ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες. Αυξημένος ο κίνδυνος στην Ευρώπη.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε σήμερα ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι ο κίνδυνος ειδικά στην Ευρώπη είναι αυξημένος.

«Διχασμένος» ο ΠΟΥ 

Σημειώνεται, πάντως, πως οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ήταν διχασμένοι τις περασμένες ημέρες ως προς το εάν η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων αποτελεί ή όχι τόσο μεγάλο και εκτεταμένο κίνδυνο ώστε να δημιουργεί συνθήκες έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παγκόσμιας υγείας (global health emergency).

Η επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, λέγεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, πως είχε λάβει εδώ και ημέρες την απόφαση να προχωρήσει στην κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις ορισμένων εκ των εμπειρογνωμόνων.  

Με την κίνησή του πάντως αυτή, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανοίγει τον δρόμο υπέρ της μεγαλύτερης χρηματοδότησης και του μεγαλύτερου κοινού συντονισμού των παγκόσμιων προσπαθειών στα μέτωπα των εμβολίων και των θεραπειών κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Σημειώνεται πως για την ευλογιά των πιθήκων, υπάρχουν ήδη αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια που όμως αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως σημειώνει το Reuters.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή