Ιαπωνία: Μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, χωρίς θύματα ή ζημιές προς το παρόν (βίντεο)

Ιαπωνία: Μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, χωρίς θύματα ή ζημιές προς το παρόν (βίντεο)

Μαύρος καπνός και μπάλες φωτιάς γέμισαν την περιοχή, στο νησί Kyushu

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ηφαίστειο στο μεγαλύτερο δυτικό νησί Kyushu της Ιαπωνίας εξερράγη το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα, στέλνοντας μαύρο καπνό ψηλά στον αέρα. Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Το ηφαίστειο, το οποίο ονομάζεται Σακουρατζίμα και βρίσκεται στο νότιο άκρο του Kyushu κοντά στην πόλη Kagoshima, εξερράγη περίπου στις 8:05 μ.μ. (2.05 μ.μ. ώρα Ελλάδος), δήλωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA).

Ηφαιστειακές πέτρες έπεσαν βροχή σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο, δήλωσε αξιωματούχος της JMA. Το επίπεδο συναγερμού για έκρηξη έχει αυξηθεί στο 5, το υψηλότερο, με ορισμένες περιοχές να συνιστάται να εκκενωθούν, πρόσθεσε, αλλά δεν αναμενόταν μεγάλη έκρηξη.

Το Σακουρατζίμα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ιαπωνίας και εκρήξεις διαφορετικών επιπέδων λαμβάνουν χώρα σε τακτική βάση. Το 2019 εκτόξευσε στάχτη σε ύψος έως και 5,5 χιλιόμετρα.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημιές από την έκρηξη της Κυριακής, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίκο Ισοζάκι σε συνέντευξη Τύπου, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση.

Οι ρυθμιστικές αρχές της πυρηνικής ενέργειας της χώρας δήλωσαν ότι δεν εντοπίστηκαν προβλήματα στο ατομικό εργοστάσιο του Σεντάι, το οποίο βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο.

Το βίντεο έδειχνε μια κόκκινη μάζα που ρέει στη μια πλευρά του ηφαιστείου, με κόκκινα βλήματα να εκτοξεύονται προς τα πάνω.

Η JMA είπε ότι αναμένονταν βροχές σε ορισμένες περιοχές κοντά στο ηφαίστειο τη Δευτέρα, αλλά όχι το είδος της ισχυρής βροχής που θα μπορούσε να προκαλέσει κατολισθήσεις λάσπης μετά την έκρηξη.

Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης της Καγκοσίμα βρίσκεται απέναντι από τον κόλπο από το ηφαίστειο, αλλά αρκετές κατοικημένες περιοχές σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από τον κρατήρα ενδέχεται να διαταχθούν να εκκενωθούν ανάλογα με την κατάσταση, ανέφερε το NHK.

Αργότερα ανέφερε ότι 51 άνθρωποι που βρίσκονταν στη γύρω περιοχή απομακρύνθηκαν.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή