Σούνακ Vs Τρας: Σε κλίμα έντασης η πρώτη τηλεμαχία των υποψηφίων για την πρωθυπουργία

Σούνακ Vs Τρας: Σε κλίμα έντασης η πρώτη τηλεμαχία των υποψηφίων για την πρωθυπουργία

Oι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης είχαν ανέβει κατακόρυφα πριν από την τηλεμαχία που διεξάγεται σήμερα το βράδυ.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας «συγκρούονται» σήμερα στην πρώτη μεταξύ τους τηλεμαχία ως οι δύο εναπομείναντες υποψήφιοι για την ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης των Τόρις.

Ωστόσο, ήδη πριν από την τηλεμαχία, που ξεκινά στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα, οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης είχαν ανέβει κατακόρυφα ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου, με τα δύο στρατόπεδα να ανταλλάσσουν «πυρά» και αιχμές για μια σειρά από θέματα.

Οι σχέσεις με την Κίνα, το μεταναστευτικό, ακόμη και… το κόστος των κοστουμιών που φοράει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σούνακ αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψηφίων που διεκδικούν την ηγεσία της κυβερνώσας Συντηρητικής παράταξης και μαζί την πρωθυπουργία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, και το προφίλ των δύο υποψηφίων για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Ο 47χρονη νυν υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κινείται με αέρα βετεράνου. Προτού αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, η ίδια είχε διατελέσει υπουργός διεθνούς εμπορίου. Η 47χρονη αντιμετωπίζεται ως η «πολιτική συνέχεια του Μπόρις Τζόνσον», ως ένας «Μπόρις» που δεν θα συνοδεύεται όμως από βαρίδια και σκάνδαλα.

Η Τρας παρουσιάζεται, παράλληλα, ως σκληρή στο θέμα του Brexit και για αυτό λέγεται πως είναι «η υποψήφια που η ΕΕ θα ήθελε λιγότερο να κερδίσει».  

Οι επικριτές της, ωστόσο, υποστηρίζουν πως εκείνη είναι μια πολιτικός χωρίς αρχές, που μετακινείται ανάλογα με τις τάσεις και με τη συγκυρία. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουν πως εκείνη είχε αρχικά ασκήσει σκληρή κριτική στο Brexit… προτού στην πορεία μεταμορφωθεί σε υπέρμαχο της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

O 42χρονος Ρίσι Σούνακ, από την άλλη πλευρά, υπήρξε υπουργός Οικονομικών την περίοδο της πανδημίας ώσπου παραιτήθηκε, με την παραίτησή του μάλιστα να οδηγεί τελικώς μέσα από μια σειρά γεγονότων και στην παραίτηση του ιδίου του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Σουνάκ είναι γιος Ινδών μεταναστών και, για πολλούς, σύμβολο μιας σύγχρονης πολυφυλετικής Βρετανίας, το οποίο βέβαια ως στοιχείο σε άλλους ψηφοφόρους αρέσει και σε άλλους όχι.

Οι υποστηρικτές του τον θεωρούν ικανό και ρεαλιστή τεχνοκράτη αλλά και πολιτικό που μπορεί να γίνει αρεστός στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που δεν βλέπουν θετικά την στροφή του Συντηρητικού κόμματος προς την εθνικιστική δεξιά.

Οι επικριτές του, από την άλλη, τον παρουσιάζουν ως έναν οπορτουνιστή που ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δική του ανέλιξη παρά για τη Συντηρητική παράταξη.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις πάντως, η Λιζ Τρας θεωρείται περισσότερο πιθανό να επικρατήσει τελικώς στην κούρσα έναντι του Σούνακ.

Υπενθυμίζεται πως όλα τα περίπου 160.000 μέλη της Συντηρητικής παράταξης των Τόρις έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για τον επόμενο αρχηγό, το όνομα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως στις 5 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από BBC, Gzero  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή