Φωτιές και ξηρασία ταλανίζουν όλον τον πλανήτη

Φωτιές και ξηρασία ταλανίζουν όλον τον πλανήτη

Από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ευρώπη μέχρι την Καλιφόρνια, η κλιματική αλλαγή εμφανίζεται όλο και περισσότερο απειλητική. Στην Ευρώπη εξακολουθούν να μαίνονται δασικές πυρκαγιές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις Καναρίους Νήσους της Ισπανίας και στην Κεντρική Ευρώπη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ευρώπη μέχρι την Καλιφόρνια, η κλιματική αλλαγή εμφανίζεται όλο και περισσότερο απειλητική.

Στην Ευρώπη εξακολουθούν να μαίνονται δασικές πυρκαγιές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις Καναρίους Νήσους της Ισπανίας και στην Κεντρική Ευρώπη. Η μεγάλη φωτιά στα περίχωρα της Τενερίφης ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη. Το έργο των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ιδιαίτερα δύσκολο, εξαιτίας της διαρκούς αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων. Εκατοντάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ έχουν ήδη καταστραφεί περισσότερα από 20.000 στρέμματα γης. Σε κατάσταση συναγερμού για πυρκαγιές έχει τεθεί και η Κεντρική Ευρώπη, έπειτα από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο εθνικό πάρκο της βοημικής Ελβετίας στην Τσεχία. Η πυρκαγιά αποδόθηκε σε ανθρώπινη αμέλεια. Εξακολουθεί επίσης να μαίνεται η φωτιά στη Σλοβενία στην περιοχή Καρστ, στη μεθόριο με την Ιταλία, και έχει εξελιχθεί πλέον στη μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας, έχοντας αποτεφρώσει περισσότερα από 35.000 στρέμματα.

Δεήσεις για βροχή

Η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και περισσότερο απειλητική.

Σε δραματική κατάσταση, λόγω ξηρασίας, έχει περιέλθει η Ρουμανία. Ο καύσωνας και η ανομβρία των τελευταίων ημερών οδήγησαν στην επιβολή δελτίου στην υδροδότηση εκατοντάδων χωριών, ενώ ολοκληρωτική φαίνεται ότι είναι η καταστροφή των καλλιεργειών. Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία απηύθυνε έκκληση στους ιερείς να διαβάσουν τις προσευχές για βροχή. Η στάθμη στων υδάτων στον Δούναβη είναι τρεις φορές χαμηλότερη από το σύνηθες. Η μετεωρολογική υπηρεσία, ωστόσο, προειδοποίησε ότι τη μεγάλη ζέστη και ξηρασία θα ακολουθήσουν κατακλυσμιαίες βροχές.

Ρεκόρ 900 ετών

H Μέση Ανατολή, σύμφωνα με στοιχεία της NASA, βίωσε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 900 ετών, γεγονός που κατάφερε θανατηφόρο πλήγμα στις καλλιέργειες και κατά συνέπεια στην οικονομία κρατών, όπως η Συρία και ο Λίβανος. Η ζήτηση για νερό σε Ιορδανία και άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου οδηγεί στη σταδιακή εξάντληση των υδροφόρων οριζόντων στο υπέδαφος.

Στις ΗΠΑ ο ποταμός Κολοράντο, πηγή ύδρευσης 40 εκατομμυρίων ανθρώπων, αποξηραίνεται εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών. Στην Καλιφόρνια, μία δασική πυρκαγιά κοντά στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα, αποτεφρώνοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα και εξαναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ ο καύσωνας του Σαββατοκύριακου ταλαιπώρησε εκατομμύρια Αμερικανούς.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή