Η Κίνα αντιδρά στο ταξίδι της Πελόζι

Η Κίνα αντιδρά στο ταξίδι της Πελόζι

ΠΕΚΙΝΟ. Η Κίνα ετοιμάζεται να αντιδράσει με εξαιρετικά σκληρό τρόπο σε περίπτωση που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ταϊβάν τον Αύγουστο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Η Κίνα ετοιμάζεται να αντιδράσει με εξαιρετικά σκληρό τρόπο σε περίπτωση που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ταϊβάν τον Αύγουστο. Αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ των Financial Times που επιβεβαιώθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του αμερικανικού κατεστημένου ως προς το ζήτημα της Ταϊβάν περιγράφεται από το γεγονός ότι έξι διαφορετικοί Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες στη βρετανική εφημερίδα.

«Ετοιμαζόμαστε σοβαρά», είπε χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν. Στην ερώτηση αν οι ετοιμασίες είναι διπλωματικής ή στρατιωτικής φύσης, ο Ζάο είπε ότι «αν η αμερικανική πλευρά είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, η Κίνα θα λάβει ισχυρά μέτρα για να απαντήσει και να αντιδράσει. Η ευθύνη για όποιες σοβαρές συνέπειες ανήκει στις ΗΠΑ».

Τυπικά, η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ότι η Ταϊβάν είναι κομμάτι της Κίνας, αλλά οι επίσημες επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊπέι εκλαμβάνονται από το Πεκίνο ως ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων της κυβέρνησης της προέδρου Τσάι Ινγκ-Γουέν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Κίνα ενδέχεται να στείλει μαχητικά αεροσκάφη να αναχαιτίσουν το αεροσκάφος που θα μεταφέρει την Πελόζι ή να προχωρήσουν σε άλλου είδους στρατιωτική επίδειξη δύναμης. Μεταξύ των αξιωματούχων που διαφωνούν με την επίσκεψη είναι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Υπέρ ο Πομπέο

Εμφύλιος και στο εσωτερικό του αμερικανικού κατεστημένου ως προς το ζήτημα της Ταϊβάν.

Αντιθέτως, ο πρώην επικεφαλής της CIA και πρώην ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο βλέπει την προοπτική της επίσκεψης με ενθουσιασμό. «Νάνσι, θα έρθω κι εγώ μαζί σου», έγραψε ο Πομπέο στο Twitter. «Δεν μου επιτρέπεται να πάω στην Κίνα, αλλά μπορώ να έρθω στο νησί της Ταϊβάν, που αγαπάει την ελευθερία. Τα λέμε εκεί!».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα για την προοπτική της επίσκεψης είπε. «Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, ο στρατός δεν θεωρεί ότι είναι καλή ιδέα. Δεν ξέρω σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα». Την επόμενη ημέρα, η Πελόζι παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ανησυχίες πως «μπορεί να καταρριφθεί το αεροπλάνο μου».

Εως το τέλος Ιουλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν προγραμματίζει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Το αμερικανικό επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο το Κογκρέσο είναι ανεξάρτητο από τον Λευκό Οίκο, παρότι η Πελόζι και ο Μπάιντεν ανήκουν και οι δύο στο Δημοκρατικό Κόμμα, δεν ακούγεται πολύ πειστικό στ’ αυτιά του Πεκίνου.

Αντίμετρα

«Η Κίνα θα απαντήσει με πρωτοφανή αντίμετρα. Τα ισχυρότερα που έχει λάβει ποτέ μετά την κρίση των στενών της Ταϊβάν, τη δεκαετία του 1950», είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο κινεζικό Πανεπιστήμιο Ρενμίν, Σι Γινχόνγκ. «Αν η Πελόζι πραγματοποιήσει την επίσκεψή της, οι ΗΠΑ είναι βέβαιον ότι θα ετοιμαστούν να δώσουν στρατιωτική απάντηση στα ενδεχόμενα στρατιωτικά μέτρα που θα λάβει η Κίνα. Η κατάσταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα θα είναι πολύ τεταμένη». Η Πελόζι είχε προγραμματίσει την επίσκεψη τον Απρίλιο, αλλά την ανέβαλε επειδή νόσησε με κορωνοϊό. Το 1997 ο προκάτοχός της, Ρεπουμπλικανός Νουτ Γίνγκριτς, έγινε ο πρώτος πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που επισκέφθηκε την Ταϊβάν. Οι αντιδράσεις της Κίνας τότε ήταν περιορισμένες. Το Πεκίνο τώρα διαμηνύει ότι πολλά έχουν αλλάξει στις ισορροπίες ισχύος την τελευταία 25ετία. Κάποιοι στην Ουάσιγκτον το αντιλαμβάνονται, άλλοι όχι.

Πηγή: REUTERS, FT, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή