«Παίζετε με τη φωτιά στην Ταϊβάν»

«Παίζετε με τη φωτιά στην Ταϊβάν»

Προειδοποίηση Σι στον Μπάιντεν κατά τη δίωρη τηλεφωνική συνομιλία τους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Επί δύο ώρες και 17 λεπτά οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, επιχειρούσαν χθες να εκτονώσουν τηλεφωνικώς τις επικίνδυνες εντάσεις που αναπτύσσονται στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική πολιτική ως προς την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και ότι η Ουάσιγκτον δεν συμφωνεί με μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν.

O Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην «παίζουν με τη φωτιά», σε μια έμμεση αναφορά στο ταξίδι που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει στην Ταϊβάν η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. «Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά πεθαίνουν στις φλόγες. Είθε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν σαφή επίγνωση αυτού», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το Πεκίνο, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε την κινεζική θέση, σύμφωνα με την οποία η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν στρατιωτικά το νησί και έχουν αναπτύξει στενούς ανεπίσημους δεσμούς με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του, αλλά επισήμως δεν τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Κατά το Πεκίνο, η επίσκεψη αξιωματούχου τόσο υψηλόβαθμου όσο η Νάνσι Πελόζι αποτελεί έμπρακτη αμφισβήτηση του status quo.

Κατά το Πεκίνο, η επίσκεψη αξιωματούχου τόσο υψηλόβαθμου όσο η Νάνσι Πελόζι αποτελεί έμπρακτη αμφισβήτηση του status quo.

Η τηλεφωνική συνομιλία ήταν η πέμπτη μεταξύ των δύο ηγετών από τον Ιανουάριο του 2021, όταν ανέλαβε την εξουσία το Τζο Μπάιντεν, ενώ κατά την προετοιμασία της το κλίμα ήταν πολύ πιο βαρύ από ό,τι στην τελευταία συνομιλία τον Μάρτιο. Η βιντεοκλήση του Μαρτίου είχε ως αντικείμενο τον πόλεμο της Ουκρανίας και η επιδίωξη της Ουάσιγκτον ήταν να κερδίσει τη συνεργασία της Κίνας ως προς τις κυρώσεις και να αποτρέψει τη σύμπλευση του Πεκίνου με τη Μόσχα. Τώρα πάνω από τις σχέσεις των δύο ισχυρότερων χωρών του πλανήτη κρέμεται μια δαμόκλειος σπάθη.

Kίνδυνος κλιμάκωσης

«Αν η Πελόζι πάει, μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα στο χείλος της αβύσσου, σπάζοντας τις δικλίδες ασφαλείας της διμερούς σχέσης», είπε ο διευθυντής ερευνών του κινεζικού ινστιτούτου του Χονγκ Κονγκ, Λου Ξιανγκ. Ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι, ενημέρωσε αυτοπροσώπως την Πελόζι για τους κινδύνους στρατιωτικής κλιμάκωσης που ενέχει η απόφασή της, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι το ταξίδι «δεν είναι καλή ιδέα». Σε άρθρο τους στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι αναλυτές Μπόνι Γκλέιζερ και Ζακ Κούπερ εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται «σε τροχιά σύγκρουσης στα στενά της Ταϊβάν» και ότι το ταξίδι της Πελόζι μπορεί να αποτελέσει τη «σπίθα». Το Πεκίνο από την πλευρά του στέλνει τα πλέον ηχηρά μηνύματα με στόχο το ταξίδι να μην πραγματοποιηθεί και έτσι να μη χρειαστεί να αποφασίσει αν θα γίνουν πράξη οι απειλές του. Οι αναλυτές θεωρούν ότι λίγους μήνες πριν από το κρίσιμο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο οποίο θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στην προεδρία, ο Σι δεν έχει την πολυτέλεια να εμφανιστεί υποχωρητικός, αλλά ούτε και την επιθυμία να πάει σε πόλεμο.

Πηγή: REUTERS, A.P., WASHINGHTON POST

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή