Αναταραχές στη Γερμανία λόγω μέτρων

Αναταραχές στη Γερμανία λόγω μέτρων

«Θερμή» υποδοχή στον υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Μπαϊρόιτ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MΠΑΪΡΟΪΤ. «Θερμή» υποδοχή επιφύλαξαν Γερμανοί πολίτες στον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατά την ομιλία του κοντά στο σπίτι του Ρίχαρντ Βάγκνερ, στη Βαυαρία. Επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις του για κοινωνική αναταραχή εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, ο Χάμπεκ, εμφανώς καταβεβλημένος μετά τη νόσησή του από κορωνοϊό, έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες και σφυρίγματα από μια ομάδα δυσαρεστημένων κατοίκων της πόλης.

Με πανό που έγραφαν «Πολεμοχαρής» και «Προδότης του λαού» οι διαδηλωτές –που ανήκαν σε διαφορετικές ηλικίες– κάλεσαν τον πράσινο υπουργό «να του δίνει». Επικρίνοντας την πολιτική του Βερολίνου στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, αρκετοί κάτοικοι της πόλης διαμαρτυρήθηκαν για τον πληθωρισμό, που καταστρέφει την τοπική οικονομία.

«Ποιο είναι το σχέδιό σας για τον λαό;», αναρωτιέται μια ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ ένας νεότερος άνδρας θεωρεί μάταιη τη γερμανική στάση, αφού «στο τέλος θα κερδίσει η Ρωσία τον πόλεμο».

Χθες, 50 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από εργοστάσιο υαλικών στη Θουριγγία ζητώντας «ειρήνη με τη Ρωσία».

Το Ανόβερο είναι η τελευταία γερμανική πόλη που θεσπίζει αυστηρά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας μετά το Μόναχο, τη Λειψία, την Κολωνία και τη Νυρεμβέργη.

Τα σιντριβάνια θα κλείσουν, ενώ τη νύχτα δεν θα φωταγωγούνται τα δημόσια κτίρια – Χωρίς ζεστό νερό πισίνες, αθλητικά κέντρα και γήπεδα.

Οι τοπικές αρχές αναμένεται να κόψουν το ζεστό νερό σε δημόσια κτίρια, πισίνες, αθλητικά κέντρα και γήπεδα. Τα σιντριβάνια θα κλείσουν, ενώ στη διάρκεια της νύχτας θα σταματήσει η φωταγώγηση δημόσιων κτιρίων.

Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 15%, καθώς η χώρα, όπως και η Ευρώπη, προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα, κατά τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πιέζει την Ε.Ε. με βασικό εργαλείο του το φυσικό αέριο κι ενώ έχει ήδη μειώσει τη ροή μέσω Nord Stream 1 στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού.

Δύσκολη η πρόβλεψη

Οπως επισημαίνουν οι New York Times, σχεδόν τα μισά σπίτια στη Γερμανία θερμαίνονται με φυσικό αέριο, ενώ το ένα τρίτο του συνολικού φυσικού αερίου χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία. Αν ο επερχόμενος χειμώνας είναι ιδιαίτερα ψυχρός, μια διακοπή θα έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος.

Ωστόσο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις καιρικές συνθήκες στο μέλλον, όπως και τις προθέσεις της Μόσχας. Οι οικονομολόγοι ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο εάν ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα οδηγήσει τη γερμανική οικονομία σε ύφεση της τάξης του 3% ή του… 20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή