Ουκρανία: Αναχώρησε από την Οδησσό το πρώτο φορτίο με σιτηρά

Ουκρανία: Αναχώρησε από την Οδησσό το πρώτο φορτίο με σιτηρά

Το πλοίο, με κατεύθυνση τον Λίβανο, αναχώρησε μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναχώρησε γύρω στις 09:20 (ώρα Ελλάδας) από το λιμάνι της Οδησσού το πρώτο φορτίο ουκρανικών σιτηρών, έπειτα από τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως φαίνεται και από τον ιστότοπο Marine Traffic, λίγο μετά τις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας) το φορτηγό πλοίο που μεταφέρει τα ουκρανικά σιτηρά βρίσκεται λίγο έξω από το λιμάνι της Οδησσού.

Ουκρανία: Αναχώρησε από την Οδησσό το πρώτο φορτίο με σιτηρά-1

«Το πλοίο Razoni, με σημαία Σιέρα Λεόνε, απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στον Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Θα συνεχίσει την πορεία του προς τον προορισμό του έπειτα από επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη», ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το φορτηγό πλοίο είναι φορτωμένο με καλαμπόκι, ενώ η Άγκυρα διαμηνύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αναχωρήσεις μέσω των συμφωνημένων «θαλάσσιων διαδρόμων», καθώς «οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί».

Την είδηση της αναχώρησης του πλοίου από την Οδυσσό επιβεβαίωσε και ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών, Αλεξάντερ Κουμπράκοφ.

«Ευχαριστούμε όλες τις σύμμαχες χώρες και τον ΟΗΕ για την υποστήριξη, χάρη στην οποία κατορθώσαμε να εφαρμόσουμε πλήρως τη συμφωνία που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη», έγραψε σε ανάρτησή του στα social media.

Όπως ανέφερε, η άρση του μπλόκου στα ουκρανικά λιμάνια θα τονώσει την οικονομία της χώρας με τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια σε ξένο συνάλλαγμα και θα προσφέρει μια ευκαιρία στον αγροτικό τομέα της χώρας να προετοιμαστεί για την επόμενη σπορά.

Ο Κουμπράκοφ πρόσθεσε ότι στα λιμάνια κοντά στην Οδυσσό βρίσκονται άλλα 16 πλοία με σχεδόν 580.000 τόνους σιταριού που περιμένουν να αναχωρήσουν.

Σύμφωνα με το Reuters, το πλοίο είναι φορτωμένο με πάνω από 26.000 τόνους καλαμποκιού. Θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Αυγούστου, όπου θα γίνει έλεγχος με βάση τη συμφωνία που έχει συναφθεί. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθεί προς την Τρίπολη του Λιβάνου.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή